Favoritkou super-G je Cavagnoudová

S t. A n t o n - Největší favoritkou superobřího slalomu, kterým v pondělí začne mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v St. Antonu, je Francouzka Regine Cavagnoudová. Třicetiletá lyžařka patřila ke kandidátkám na medaili už na předchozím šampionátu ve Vailu, ale při úvodním tréninku na sjezd si poranila kolenní vazy a byla vyřazena ze hry. V této sezóně dokázala Cavagnoudová vyhrát tři závody Světového poháru a ve zbývajících dvou dojela druhá. "Když se vám už povede vyhrát pár závodů, pak vám stoupne sebevědomí," přiznala Cavagnoudová po posledním vítězství v italské Cortině d'Ampezzo. O svých medailových ambicích v St. Antonu ale raději odmítá mluvit.

Před dvěma lety ve Vailu skončil superobří slalom trojnásobným triumfem Rakušanek. Vyhrála Meissnitzerová před Götschlovou a Dorfmeisterovou. Obhájkyně titulu si před dvěma lety vážně poranila koleno a je ráda, že se vůbec do Antonu dostala. "Možná z toho něco vytěžím. Cavagnoudová i Renate budou jako favoritky pod větším tlakem," spekulovala Meissnitzerová.

Porazit Cavagnoudovou se letos povedlo jen dvěma jejím rivalkám - Dorfmeisterové v Aspenu a Götschlové v Lake Louise. "Nemohu se závodu dočkat," svěřila se Dormeisterová, která má na Anton ty nejlepší vzpomínky. Před čtyřmi lety tu vyhrála svůj první závod SP, o dva roky později obsadila v St. Antonu druhé místo ve sjezdu a třetí v super-G.

Největším rakouským želízkem v ohni bude Götschlová. "Jasně že chci medaili," ujistila s úsměvem novináře. "Ale tu chce každá z nás. Ráda bych se pokusila zajet perfektní závod, pak je možné všechno." Ruch kolem své osoby se snaží nevnímat. "Před třemi lety na olympiádě v Naganu jsem si všechno moc brala, ale teď už si žádný tlak nepřipouštím. Naopak, jsem ráda, že mě tu bude podporovat taková spousta fanoušků," dodala.

Jedinou českou zástupkyní na startu bude Lucie Hrstková. V neděli si vyzkoušela při volném tréninku trať a spokojeně konstatovala, že ji nečekají žádné velké skoky. "Trať je technicky náročná a členitá. Hrby a skoky tam jsou, ale malé, což je dobře. Podklad je tvrdý, takže první i poslední závodnice budou mít stejné podmínky," popsala dvacetiletá Hrstková.

Stejně jako před dvěma lety ve Vailu ponese Hrstková na slavnostním zahájení šampionátu českou vlajku. "Jsem tady zatím jediný člen výpravy," vysvětlila sjezdařka.

Superobří slalom žen
Start:
12:00.
Název sjezdovky: Gertrude Gablová.
Délka: 1754 m.
Převýšení: 551 m.
Obhájkyně trofeje: Meissnitzerová (Rak.).
Favoritky: Cavagnoudová (Fr.), Götschlová, Dorfmeisterová (Rak.), Turgeonová (Kan.).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž