Chlíbek a Tomčíková vyhráli snowboardcross

Špindlerův Mlýn - Václav Chlíbek a Zuzana Tomčíková se ve Špindlerově Mlýně stali mistry České republiky ve snowboardcrossu. Nejlepší žena zvítězila i v absolutním pořadí, zatímco mužské finále bylo ryze zahraniční záležitostí. Prvenství si připsal Polák Mateusz Ligocki, Chlíbkovi patří titul díky jeho vítězství v jízdě o páté až osmé místo.

V areálu Svatého Petra chyběl zraněný juniorský vicemistr světa Michal Novotný a role favorita na domácí titul Asociace českého snowboardingu (AČS) připadla obhájci loňského prvenství Kamilu Mahovskému. Ten však chyboval už v osmifinále a za neprojetí branky byl diskvalifikován.

Chlíbek se do jízdy o medaile v celkovém pořadí nedostal vinou pádu po posledním skoku před cílem v druhém semifinále, neboť na zbylém úseku pětisetmetrové trati jej předjeli dva soupeři a postoupili. "Podcenil jsem trochu ledovatou trať. Jinak byla upravena dobře, byla rovná, místy ji zpomaloval sníh," komentoval závod nový český mistr.

Tomčíková sice po startu zaujala až třetí místo z kvarteta finalistek, avšak počkala si a v poslední klopené zatáčce převzala vedení, jež udržela do konce. "Byla jsem trochu zmatená, většinou jsem zvyklá jezdit vpředu před ostatními, ale nakonec to vyšlo," pochvalovala si rozjařená snowboardistka, která rozšířila svou medailovou sbírku po pátečním bronzu na U-rampě.

V juniorských kategoriích se mistry ČR stali Tomáš Zelinka a Martina Krejčová. V neděli šampionát pokračuje paralelním obřím slalomem, program zakončí pondělní duel.

Výsledky - snowboardcross
Muži - finále:
1. Mat. Ligocki, 2. R. Skarbek-Malczewski (oba Pol.), 3. Ligda (SR), 4. Mich. Ligocki (Pol.).
O 5. - 8. místo: 5. Chlíbek, 6. Zelinka, 7. Dan. Krejbich (všichni ČR), 8. Mach (SR).

Ženy - finále: 1. Tomčíková (ČR), 2. Machová, 3. Kupcová (obě SR), 4. Matějů (ČR).
O 5. - 8. místo: 5. Krejčová, 6. Veverková, 7. Houbová (všechny ČR), 8. Dzurná (SR).

Junioři - finále:
1. Mich. Ligocki, 2. Zvarík, 3. Ligda, 4. Mach (všichni SR).
O 5. - 8. místo: 5. Zelinka, 6. Světlý, 7. Havlík, 8. Šimůnek (všichni ČR).
Juniorky - finále: 1. Krejčová, 2. Horáková, 3. Veverková (všechny ČR), 4. Kupcová. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž