Černík: Arctic Challenge zůstane zážitkem

Hradec Králové - Účastí na jedné z nejvýznamnějších letošních snowboardových akcí The Arctic Challenge 2003, která se konala v závěru minulého týdne v norském středisku Trysil, ozdobil svoji úspěšnou sezonu nejlepší český snowboardista Martin Černík. Přehlídky nejlepších jezdců série Ticket To Ride, jejímž hlavním pořadatelem byl Terje Haakonsen, se mohlo zúčastnit pouze 16 vítězů kvalifikačních závodů a osmička šťastlivců, kteří obdrželi od legendárního jezdce volnou kartu.

"Už jen účast v tomto perfektně připraveném podniku byla pro mě velkým zážitkem a zkušeností," pochvaloval si Černík, přestože se do pořadí nejúspěšnějších jezdců tentokrát neprosadil.

"Celkem se soutěžilo ve třech disciplínách - slopestyle, v rampě a na quarterpipe," připomíná Černík. V jízdě překážkovým parkem si hradecký jezdec vybral kopec smůly.

"Při poslední tréninkové jízdě jsem zničil prkno a propásl tak jednu kvalifikační jízdu. Ve slopestyle se mi letos docela dařilo, ale toto finále bylo nenávratně pryč. Finále, v němž zvítězil v současné době asi nejlepší freestylista na světě Američan Shaun White, mě opravdu nadchlo," popsal úvodní disciplínu Arctic Challenge český jezdec.

Následovala jízda v rampě. "Kvůli špatnému počasí mohl závod odstartovat až v pátek. V drsnych arktických podmínkach se hodnotily čtyři kategorie. Nejvyšší skok předvedl Švýcar Gian Simmen, nejlepší trik Nor Marius Otterstad, nejlepší corner drop in na začátku rampy jeho krajan Halvor Lunn a nejlepší jízdu měl opět Shaun White," vzpomíná Černík.

Setkání nejlepších světových freestylistů vyvrcholilo sobotními závody na quarterpipe. Trofej pro vítěze si odnesl za nejnápaditější a bezchybně provedené triky Američan Travis Rice. Nejvýše létal na gigantickém, devítimetrovém quatru celkově druhý Nor Terje Haakonsen, jenž si odnesl i cenu za nejlepší trik - backside 900. Třetí místo si odvezl Gian Simmen.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž