Roman Kumpošt

Roman Kumpošt | foto: ČTK

Bývalí členové týmu pro Liberec jsou zklamáni

  • 372
Praha - Rozčarování a zklamání, ale také nechuť hovořit o nové situaci byly patrné ještě den po kontroverzní valné hromadě a změně na postu prezidenta na bývalých členech organizačního výboru Liberec 2009. Sehraný tým se po mnoha letech rozpadl, řada klíčových manažerů sama ze svých funkcí odstoupila.

Jednou z mála, která byla ochotná o současném stavu hovořit, byla dnes již bývalá tisková mluvčí Lenka Vrátná.

"Myslím, že to vidíme všichni stejně. To, co se stalo, je prostě strašné, to ani nejde komentovat," zastávala se svých mlčících kolegů a sama těžko hledala vhodná slova.

Měla i důvod k nostalgii. Rozpadla se totiž skupina lidí, která dlouhodobě společně organizovala lyžařské akce.

"Jádro organizačního výboru bylo pohromadě sedm osm let, připravovalo v Liberci řadu posledních Světových pohárů. Drtivá většina těch lidí byla i u příprav libereckých kandidatur na pořádání mistrovství světa... To se nedá jen tak zapomenout," přiznala Vrátná.

Nátlakové akce na výměnu šéfa výboru Romana Kumpošta ze strany MŠMT otrávily některé manažery natolik, že nečekali na věci příští a rozhodli se svoji činnost sami ukončit. Bez toho, aby čekali na případný pohovor s novou prezidentkou. "Někdo dal výpověď už předem," potvrzuje Vrátná.

Zainteresované nejvíce naštvala skutečnost, že v lavině kritiky a útoků nebyl zmíněn ani jeden prohřešek, který zavdal příčinu k výměně. "Nám opravdu neřekl nikdo nic konkrétního," potvrzuje Lenka Vrátná.

Nejvýstižněji tak odůvodnil výměnu na postu prezidenta organizačního výboru primátor Liberce Jiří Kittner. "V takových věcech rozhoduje ten, kdo peníze dává."

Po instalování Neumannové do čela výboru se znovu po čase rozjedou zastavené práce na sportovištích na Ještědu a u Vesce. "Na areálu se nepracovalo téměř dva měsíce," upřesňuje Vrátná. "Problém se skluzem je podstatný a konání šampionátu určitě ohrožuje," myslí si.

O tom, zde nehrozí Liberci odebrání mistrovství u Ještědu, spekulovat nechce. "Jedna věc je ale ohromně důležitá," upozorňuje Vrátná. "I když se podaří mistrovství uspořádat, bude to silně komplikované. Myslím si totiž, že v Česku není v současné době pohromadě zkušenější a kompaktnější tým, než který jsme měli my."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž