Lukáš Bauer

Lukáš Bauer | foto: Reuters

Bauer už v neděli může slavit glóbus

  • 2
Lahti, Praha - Finské lyžařské středisko Lahti, neděle, 14.00. Pro český sport to může být další historický okamžik. V tu chvíli možná padnou veškeré šílené matematické teorie. Už nebude existovat nikdo a nic, co by znemožnilo vyřknout větu: Lukáš Bauer je definitivně vítězem Světového poháru v běhu na lyžích.

Už nyní téměř nikdo nepochybuje, že třicetiletý chlapík z Božího Daru dokáže kousek, který se nikdy nepodařil ani Kateřině Neumannové: pozdvihnout velký křišťálový glóbus pro nejlepšího lyžaře na běžkách v celé sezoně.

Neumannová byla za svoji kariéru nejlépe druhá. Jeriová, další ze slavných českých lyžařek, nejlépe třetí. Bauer nyní vede o 408 bodů před Němcem Rene Sommerfeldtem.

Po víkendovém klání ve finském Lahti bude ještě v Norsku a v italském Bormiu v sázce 500 bodů. Počty jsou tedy jasné: pokud bude mít Bauer tuto neděli náskok 500 bodů, může definitivně slavit.

„Občas mě napadne, kdy to už bude jasné. Ale zatím slavit nemůžu,“ tvrdí. „I když mám v současné chvíli slušný náskok a někteří mě už pasují na jistého vítěze, tak já říkám jen: Mám ke glóbu velmi slušně nakročeno.“

V Lahti je na programu nejprve sobotní sprint a pak v neděli závod na 15 km klasicky, Bauerova luxusní disciplína, v níž je v současnosti takřka neporazitelný.

K definitivní jistotě mu stačí, když získá 100 bodů za vítězství na 15 kilometrů a o 82 bodů víc než Sommerfeldt. Zároveň by Nor Hetland, třetí v pořadí, neměl ukořistit za víkend dohromady více než 81 bodů.

To vše je možné. Zde je ideální scénář: Sommerfeldt sice býval vynikajícím sprinterem, ale poslední dobou je ve sprintech slabý (53. v Canmore, 39. v Praze), nebo je vůbec nejezdí (jako naposledy ve Stockholmu). Je tedy pravděpodobné, že ani v sobotu se v Lahti do bodované třicítky nevejde.

A pokud potom Bauer v neděli zvítězí a Sommerfeldt nedoběhne na klasické patnáctce lépe než třiadvacátý, je hotovo!

Němec platí za lepšího bruslaře než klasika, i tato varianta tedy nastat může. Stejně tak by neměl být hrozbou Nor Hetland s nyní značně nevyrovnanou formou.

„Já rozhodně na jistotu nepoběžím,“ slibuje Bauer. „Jezdit na jistotu, to není nic pro mě.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž