Zuberský házenkář Ondřej Mika proniká plzeňskou obranou.

Zuberský házenkář Ondřej Mika proniká plzeňskou obranou. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Je to o zkušenostech. Zubřany proti špičce brzdí chyby ze starších žáků

  • 0
V Karviné prohráli o pět branek, na Dukle o šest, v sobotu doma s Plzní o pět. Co chybí házenkářům Robe Zubří, aby bodovali s nejlepšími týmy extraligy? „V rozhodujících situacích uděláme chybu z kategorie starších žáků,“ pověděl Ondřej Mika, jeden z pouhých čtyř třicátníků v mladičkém výběru trenéra Petera Dávida.

Slovenský odborník mluví anglickou sportovní terminologií o „big pointech“. S opakujícími se nezdary ve vypjatých momentech už ale o nich mlčí.

„Je to hlavně o zkušenostech,“ poznamenal Dávid. Jejich absence se projevuje hlavně v zápasech s českou špičkou.

V sobotu proti Plzni, která v osmi kolech ztratila jediný bod, Zubří dotáhlo dvakrát čtyřbrankovou ztrátu, naposledy v 50. minutě (27:27). Když pak skóre na svoji stranu nepřeklopilo, hosté mu bleskově utekli gólovou sérií na konečných 30:35.

„Vypadne nám balon, zahodíme ho, nebo ho soupeř vypíchne. Takové věci by se na této úrovni neměly stávat,“ neskrývá Dávid frustraci.

Sám také v hektickém závěru chyboval, jak přiznal na tiskové konferenci. „Udělal jsem blbost, když jsem v chaose poslal na hřiště osmého hráče.“

Dvouminutový trest, oslabení a Plzeň nasadila k poslednímu rozhodujícímu trháku.

„Sami si lámeme vaz. Když tyhle zbytečné chyby odbouráme, budeme plnohodnotným soupeřem pro celou extraligu a budeme se moct dívat v tabulce dopředu,“ věří Mika.

Zubří se po necelé třetině základní části a s jedním zápasem k dobru drží těsně nad hranou postupu do play off.

„Aktuálně nás vidím mezi šestým až desátým místem. Chceme se ale pohybovat mezi čtvrtým až šestým,“ doufá Dávid v jiskřivější zítřky.

Rezerv je hodně. Tak například brankáři. Zatímco proti Maloměřicím (34:17) chytali s více než úspěšností přes šedesát procent, v sobotu s ani ne čtvrtinovou.

„Když chceš porazit Plzeň, musí ti všechno vyjít. Lépe bránit, mít méně technických chyb, my jsme ale ztratili devětkrát míč, zatímco Plzeň dva – a to je obrovský rozdíl, který se projeví,“ shrnul Dávid, jehož soubor dál trápí rozsáhlá marodka.

Brankář Zubří Filip Dufek čelí plzeňské šanci.

„Náš zdravotní stav nekomentuji. Zvykli jsme si, že nehrajeme nikdy kompletní,“ reagoval na plzeňského kolegu Petra Štochla, když zmiňoval absence vítězů.

„Každý den očekáváme, že se vrátí někdo z hráčů, které vidím v posilovně,“ přeje si Dávid, jenž v sobotu postrádal osm indisponovaných hráčů. „Před sezonou jsem říkal, že musíme být top zdravotně a herně v lednu. Takže máme ještě čas.“