Jan Bašný

Jan Bašný | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Zlínské reprezentantky podle reprezentačního kouče aféra nepoznamenala

  • 0
Sedmkrát v řadě se české házenkářky marně snažily postoupit na velkou akci. O tom, zda vyjde osmý pokus, se dost možná rozhodlo na začátku tohoto týdne v Luhačovicích během reprezentačního soustředění. Trenér Jan Bašný připravoval tým na dva klíčové březnové zápasy kvalifikace evropského šampionátu proti Slovinsku.

"Jeden sraz bychom ještě potřebovali, bohužel to nejde. Tři dny jsou ale lepší než nic," řekl Bašný, který vyzkoušel nové adeptky národního družstva a nacvičil jednu variantu útoku a jednu obrany. "Sejdeme se tři dny před prvním utkání se Slovinskem a tam si vše oživíme. Věřím, že hráčky nic nezapomenou."

Házenkářky mají kvalifikační skupinu po vítězství v Rakousku nadějně rozehranou a dobře to ví i Bašný. Pokud Češky dvakrát zvítězí, postup jim neunikne.

"S tímto cílem půjdeme do březnového dvojutkání se Slovinskem," pronesl sebevědomě Bašný, který s házenou začínal ve Zlíně. "Nemuseli bychom pak kalkulovat s výsledky posledních dvou zápasů."

Bašný má proti minulému roku ztížené podmínky přípravy. Ve francouzském Ajacciu vede muže ve čtvrté lize a po letním odchodu svého asistenta Dušana Poloze od zlínských žen do Norska přišel v Česku o přímého pozorovatele místních poměrů.

"Daleko více teď komunikuji s interligovými trenéry. Na soustředění přijedou tři," prozradil Bašný. "Přehled mám ale hlavně díky svazovým stránkám, kde jsou záznamy všech zápasů."

Neunikla mu ani týden stará zlínská aféra, kde si hráčky vyvzdorovaly stávkou návrat trenéra Aleše Kořínka.

"Tohle jsem nezažil," prohodil Bašný, který pozval zlínské trio -Pavlu Poznarovou, Petru Růčkovou a Leonu Švirákovou. "Myslím, že je to nepoznamenalo. Přišly do jiného prostředí, kde je jiný řád a organizace práce."