V Dánsku půjde i o olympijské hry v Aténách

Praha - Na mistrovství Evropy házenkářek v Dánsku půjde nejen titul šampiona starého kontinentu. Momentální úspěch či naopak chvilkový zkrat může ovlivnit budoucnost jednotlivých týmů i v dalších letech. Turnaj totiž bude zároveň kvalifikací na příští mistrovství světa i Evropy a ve hře je navíc jedno volné místo na olympijský turnaj, který se uskuteční v Aténách v roce 2004.

Mistrovství světa 2003
Na světový šampionát, který se koná v roce 2003 v Chorvatsku, se z  Evropy kvalifikuje 14 družstvev. Účast má jistou pořadatel a obhájce titulu z Ruska. Na ME si přímý postup zajistí tři nejlepší týmy,  zbývajících devět vzejde z tradičního play off hraného na dvě utkání, jež bude rozlosováno 15. prosince v Aarhusu, kde se dozví jméno svého soupeře i české reprezentantky.

Olympijské hry 2004
Prestižního olympijského klání se zúčastní deset týmů, první pětici určí pořadí na mistrovství světa v roce 2003. Evropa pak bude mít ve hře ještě jednu volnou pozici. Povyskočí na ní nejlépe umístěný celek z ME v Dánsku, který se nekvalifikoval z MS.

Mistrovství Evropy 2004
Jistotu má pořádající Maďarsko a přímo postoupí i první pět družstev z ME v Dánsku. Zbývajících deset míst se rozdělí v kvalifikaci, která začne v listopadu roku 2003 duely ve skupinách a vyvrcholí zápasy play off, jež jsou na programu na přelomu května a června 2004.


Témata: Atény, ME žen 2002