Reprezentaci čeká portugalská mise

Praha - Nevlídným deštivým počasím přivítalo obvykle slunné Portugalsko výběr českých házenkářů, které čeká od středy do neděle mezinárodní turnaj v tamním přístavním městě Portu. Reprezentace se ve skupině utká s domácím celkem a s Alžírskem. Ve střetnutích o celkové umístění může poté narazit na Polsko, Norsko a Brazílii. "Turnaj má ryze přípravný charakter," podotkl svazový trenér Jiří Tkadlec. V nominaci trenéra Rastislava Trtíka figuruje hned devět hráčů Frýdku-Místku, házenkáři z celku karvinského šampiona, kteří už v létě pozvánky odmítli, v týmu chybějí.

"Reprezentanti podepisují se svazem smlouvy každý půlrok, a protože v létě k tomu z karvinské strany nedošlo, prvním termínem, kdy by mohli opět nastoupit, je leden 2003," vysvětloval Tkadlec a dodal, že nová jednání začnou už v listopadu.

Složení českého mužstva se v posledních okamžicích měnilo, protože původně nominovaní Zemánek a Čurda z pražské Dukly si z nedělního interligového duelu se Sečovcemi odnesli zranění. Leváka Zemánka měl nahradit Jiří Vítek, jenž v současnosti hájí barvy francouzského Ajaccia.

Klub s jeho uvolněním souhlasil, stejně jako trenér Bašný, jenž Vítka a další Čechy Hejtmánka a Kučerku, v Ajacciu vede. "Jenomže Jirkovi onemocněla manželka, navíc by měl problémy se na poslední chvíli do Portugalska dostat, takže z toho nakonec sešlo," poznamenal svazový kouč.

Z legionářů si tak zahrají jen Alois Mráz, kanonýr druholigového Solingenu, a Milan Stöhr, jenž v posledních dvou sezonách hostoval z Baníku Most ve Sportingu Lisabon a nyní o svém dalším angažmá jedná.

Situaci mu trochu stěžuje i fakt, že ve světě portugalské házené v současnosti zuří válka. Kluby nechtějí, aby nejvyšší soutěž řídila národní federace, která povoluje start pouze dvěma zahraničním hráčům v jednom celku a jejich další setrvání navíc podmiňuje určitými výsledky v osobních statistikách.

"Kluby se samozřejmě bouří, liga ještě vůbec nezačala a podle zpráv od Milana není ani jasné, jestli v turnaji vůbec nastoupí portugalské áčko," popisoval Jiří Tkadlec nepříjemnosti, které se dotýkají i české házené.

NOMINACE ČESKÉHO TÝMU
Radek Musil, David Kalous, Michal Kraus, Václav Straka, Miloslav Krahulík, Milan Berka, Petr Kejval, Radek Lukeš, Zbyněk Veselý (všichni Frýdek-Místek), Karel Nocar, Petr Hrubý, Filip Jícha (všichni Dukla Praha), Petr Štochl, Jan Větrovec (oba Allrisk Praha), Alois Mráz (Solingen), Milan Stöhr (Baník Most).