České reprezentační družstvo házenkářek

České reprezentační družstvo házenkářek | foto: www.chf.cz

Pravdu odhalí až kvalifikace, říká trenér házenkářek Tkadlec

  • 0
S druhým místem na mezinárodním turnaji Slovakia cup se vrátily házenkářky Česka. Příprava na kvalifikaci o účast na mistrovství českému týmu podle slov trenéra Jiřího Tkadlece vyšla.

Trenére, jak byste zhodnotil účast týmu na turnaji?
Pro nás byla účast na Slovakia cupu velkým přínosem, měli jsme možnost střetnout se zde s týmy tzv. naší krevní skupiny a samozřejmě prvořadé bylo zapracovat nové hráčky do reprezentačního družstva. To se nám povedlo a dobré výkony se určitě podepíšou na psychice hráček před nadcházející kvalifikací.

Co vám tato konfrontace napověděla? Kde má tým slabiny a v čem se hráčky naopak zlepšily?
Jak Maďarky tak Rumunky přijely s kvalitními týmy, ve kterých nebyly juniorky, ale naopak zkušené házenkářky a legionářky. Schází nám větší důraz v činnosti jedna na jednu a razantnější střelba ze střední vzdálenosti. Lenka Kysučanová se v průběhu turnaje objevovala na levé spojce, zatímco na postu středních spojek nastupovaly mladé Růčková a Kutlvašrová. Samozřejmě, že mladým hráčkám chybí zkušenosti z mezistátních zápasů, což je občas poněkud limitující. Dobře se naopak jevila spolupráce s pivotem, která patřila k přednostem naší hry a oproti minulosti se zlepšila. Celkem dobře fungoval obranný systém 0:6.

Které z hráček užšího kádru, se kterými do budoucna počítáte, na turnaji chyběly?
Jsou to tři hráčky ze Slavie, které trápí zdravotní problémy, Klára Černá, Martina Jonášová a Petra Vítková. Jak Klára tak Martina již se do hry Slavie zapojily, ale přeci jen ještě nejsou připraveny na stoprocentní vytížení. U nich je pravděpodobné, že se mohou objevit v nominaci před kvalifikací. Petra Vítková se do hry dostane spíše až na začátku příštího roku.

Pokud byste měl hodnotit jednotlivé hráčky, koho z týmu byste vyzdvihl?
Nerad bych někoho jmenoval, i když by si to určitě některé hráčky zasloužily. Všechny hráčky, které v týmu debutovaly se do něj úspěšně začlenily. Hodně nám v tom pomohly hráčky hrající v zahraničí, které těm mladším dokáží poradit jak na hřišti, tak mimo něj, a jsou vůdčími osobnostmi týmu. Je vidět, že se z nich v zahraničí stávají profesionálky.

Klára Zachová a Kristýna Selicharová před sezonou změnily dres. Jak se jim v nových týmech daří?
To by určitě nejlépe zodpověděly samotné hráčky, ale podle mých zpráv se obě aklimatizovaly velice dobře a dostávají ve svých týmech v zápasech hodně prostoru.

Další sraz týmu čeká na hráčky v polovině listopadu. Co vás na něm čeká?
Původně jsme měli sehrát přátelské zápasy s Dánskem. Dlouho jsme se snažili najít s vedením dánského celku společný termín zápasů, ale nakonec se nám to nepodařilo. Bohužel teď už není šance sehnat reprezentační celek, který by měl v tomto termínu volno. Určitě ale nějaká přátelská utkání odehrajeme, s největší pravděpodobností s některým z chlapeckých celků mladšího dorostu.

Z nominace před sezonou vypadly zkušené házenkářky jako Vašková, Knytlová, Fabíková nebo Nevařilová. Jak těžké bude tyto zkušené házenkářky nahradit?
Jejich neúčast v týmu beru jako realitu a nechci spekulovat o tom, jaké by to bylo kdyby. Chceme dát dohromady tým, který bude vyhrávat. Mám z našeho vystoupení na turnaji dobrý pocit a cítím, že se hráčky zlepšily. Ale pravdu odhalí až těžké zápasy v listopadové kvalifikaci. Podařilo se nám stmelit zkušenosti s mládím a vyhrané zápasy pomohly atmosféře v týmu.

Jak se bude měnit sestava na příští listopadovou akci?
Měnit se určitě bude, do termínu určeném EHF musíme nahlásit nominaci čtyřiadvaceti hráček, které mohou nastoupit v kvalifikaci. Do Hodonína pozveme osmnáct hráček. Chybět nám budou Poznarová a Kysučanová z Mét, které hrají ve stejném termínu Ligu mistrů.