Opálka: Klíčový bude první zápas

Zubří - V deseti zápasech nadstavbové části extraligy házenkářů vstřelilo křídlo Gumáren Zubří Aleš Opálka 63 branek. Nikdo další nebyl tak produktivní. Na střeleckou formu sedmadvacetiletého hráče se kolegové budou spoléhat i v semifinále play-off s Duklou Praha, které začíná zítra.

"Klidně může dávat góly někdo jiný. Hlavně abychom vyhráli," přeje si druhý nejstarší člen zuberské sestavy Opálka.

Za posledních deset kol máte průměr 6,3 branky na zápas. Schoval jste si nějaké góly i pro nejdůležitější fázi sezony?
Věřím, že tam něco spadne. Pokud dosáhnu na tento průměr, budu rád. Ale sám bych tolik gólů nikdy nedal. Rozhodující je vždycky spolupráce se spojkou.

Zkuste odhadnout, jak se série bude vyvíjet.
Věřím, že domácí zápasy zvládneme a pojedeme na Duklu za stavu 2:0 pro nás.
Klíčové bude hlavně první utkání, což nám zdůrazňuje i trenér Hargaš. Bude to velmi těžká série. Určitě těžší než minulý rok.

V čem?
Budou nám chybět zkušenosti Martina Spuchláka, který v zimě odešel do Španělska. Škoda je taky zranění Ondry Miky.

Duklu jste v posledním kole nadstavbové části porazili o sedm branek. Víte tedy, jak na ni?
Ve druhé půlce jsme ukázali, jakým způsobem bychom měli hrát. Dobře zachytal Jakub Krupa, to je základ. Ve středu hřiště musí pracovat Sváťa Pernica s Andrejem Titkovem a Tomášem Říhou. Dobrou obranu musíme přidat všichni, k tomu rychlý přechod do útoku a proměňovat šance, které si vytvoříme. Trenér Hargaš prohlásil, že bude spokojený s jakoukoliv medailí.

Připojíte se k němu, nebo budete optimističtější?
Musíme jít krůček po krůčku. Věřím, že se do finále dostaneme, pak se může stát cokoliv. Ale teď myslíme jenom na Duklu, může to být dlouhá série.