Katarští fanoušci v semifinále MS házenkářů.

Katarští fanoušci v semifinále MS házenkářů. | foto: Reuters

Ostře sledované házenkářské finále v Kataru bude pískat české duo

  • 24
Velkou důvěru, ale zároveň také extrémně náročnou roli dostalo české rozhodcovské duo Václav Horáček, Jiří Novotný: budou pískat finále házenkářského mistrovství světa v Kataru mezi domácími a Francií. Právě na výkony sudích v duelech hostitelské země si přitom soupeři stěžovali.

Dvojice Horáček, Novotný je v házené mezi sudími jistotou, pískají spolu pravidelně Ligu mistrů i velké mezinárodní turnaje. Ten v Kataru je však velmi specifický - i co do kritiky mířící na rozhodčí.

Po osmifinále za poražené Rakušany říkal trenér Patrekur Johanesson: „K výkonu sudích se nebudu vyjadřovat, ale myslím, že se Katar stane mistrem světa.“

Po čtvrtfinále se přidal německý brankář Silvio Heinvetter: „Jsme v této zemi stále hosty, takže by si člověk měl hlídat, co říká. Věřím však, že mi rozumí každý, kdo sleduje házenou.“

No a když Katar postoupil senzačně do finále, na polské straně propukla největší vlna vzdoru. „Je těžké čelit soupeři, který má podporu ze stran, jež by měly zůstat vždycky neutrální,“ pronesl kapitán poraženého týmu Bartosz Jurecki - Poláci dokonce na závěr sudím v ironickém gestu zatleskali.

Finále začíná v 17.15 SEČ a bude to v play-off poprvé, co na duel Kataru dostanou důvěru jiní sudí než z balkánských zemí (předtím pískali rozhodčí z Chorvatska, Makedonie a Srbska). I na to soupeři upozorňovali - že jde o zvláštní shodu náhod kvůli tomu, že mnoho naturalizovaných Katařanů pochází právě z bývalé Jugoslávie.

Čeští sudí Horáček s Novotným teď mají šanci všechny spekulace ukončit.