Český házenkář Miroslav Jurka (vlevo) dává gól. Vpravo je Tordur Skorheim...

Český házenkář Miroslav Jurka (vlevo) dává gól. Vpravo je Tordur Skorheim Guttesen z Faerských ostrovů. | foto: ČTK

Rozlétaný křídelník Jurka: stíhá reprezentaci, Evropský pohár i extraligu

  • 0
Kvalifikace o postup na házenkářské Euro, čtvrtfinále Evropského poháru EHF a v extralize vrcholící boj o postup do play off. Křídelník Miroslav Jurka z Robe Zubří má v březnu napilno. Sotva se vrátil z reprezentačního kempu, už vyhlíží sobotní duel proti slovinskému Velenje.

„Bude to zážitek. Hlavně pro mladé kluky, kteří ještě poháry nehráli. Nejsme tam každý rok a teď jsme chytli asi nejlepší tým v soutěži, pravděpodobně finalistu,“ tuší Jurka. 

V nohách má dva víkendové zápasy evropské kvalifikace v reprezentačním drese, se kterým se zuberský veterán loučil po loňském Euru ve Vídni. Teď mu ale ve svízelné situaci zaviněné koronavirovou krizí znovu pomáhá.

„Jako vždycky jsme si to užíval. Sešla se super parta,“ líčí Jurka po srazu v Brně, kde se pod vedením provizorního kouče Rastislava Trtíka sešel nově se tvořící národní tým.

Bez sehraného trenérského tandemu Filip-Kubeš, bez matadorů Horáka se Zdráhalou, bez řady opor z bundesligy, které nepustila do Česka přísná protiepidemická opatření v Německu.

„Snažili jsme se sehrát, času bylo málo a museli jsme hodně improvizovat. Ale myslím, že jsme se s tím statečně poprali a výsledky hovoří za vše,“ připomněl Jurka, že Česko získalo z domácího dvojzápasu tři body.

Zdolalo Faerské ostrovy, remizovalo s nadupaným Ruskem.

„Rusy jsme sice mohli porazit, ale kdo by před zápasem řekl, že s nimi můžeme hrát takovou vyrovnanou partii? Bod, který jsme s nimi získali, nám může hodně pomoct,“ míní Jurka, který musel po návratu do klubu hned přepnout na Evropský pohár.

Zubří bude ve čtvrtfinále outsiderem. Iluze si nedělá ani Jurka, jenž má s francouzským Saint-Raphaëlem za sebou nespočet bitev v pohárech, včetně Final 4 Poháru EHF.

„Velenje je jasný favorit. Jeho výsledky to jasně ukazují. Nic nenechávají náhodě a v odvetě vyhrají třeba o patnáct gólů. Doufám, že výsledek bude důstojný,“ přeje si Jurka. Odveta je na programu o týden později ve Slovinsku.

Český házenkář Miroslav Jurka na evropském šampionátu v Rakousku.

Zároveň už také myslí na finiš základní části extraligy. Už před domácím duelem proti Velejne může mít Zubří jistou účast v play off. Potřebuje, aby Dukla doma porazila Brno.

„Nejraději bychom se spolehli sami na sebe. Ale pohled na tabulku je jasný, budeme fandit Dukle,“ připomněl Jurka, že právě Brno může Zubří vyšťouchnout z play off.

I tak mají ale Jurka a spol. v extralize svůj osud ve vlastních rukou. Na Brno se nemusí ohlížet, pokud ve středu vyhrají v posledním kole ve Frýdku-Místku.