Milan Kotrc (vlevo) se tlačí do zakončení v zápase proti Ukrajině.

Milan Kotrc (vlevo) se tlačí do zakončení v zápase proti Ukrajině. | foto: ČTK

Čeští házenkáři porazili Ukrajinu, na Euro postupují z druhého místa

  • 11
Čeští házenkáři na závěr kvalifikace mistrovství Evropy zvítězili doma nad Ukrajinou 27:22. Svěřenci trenéra Rastislava Trtíka částečně napravili páteční nečekanou porážku na Faerských ostrovech a na lednový šampionát postoupili z druhého místa ve čtyřčlenné skupině 3. Reprezentanti měli účast na závěrečném turnaji jistou už po čtvrtém kole.

Osmi góly přispěl v Brně k české výhře nejlepší střelec zápasu Matěj Klíma.

Český celek porazil Ukrajinu i ve druhém vzájemném duelu ve skupině, ve středu v Záporoží zvítězil 28:26. Národní tým si v šesti kvalifikačních zápasech připsal tři výhry, dvě porážky a jednu remízu.

Česko vs. Ukrajina

Reportáž z kvalifikačního utkání

Šampionát se v lednu uskuteční v Maďarsku a na Slovensku, los základních skupin je na programu ve čtvrtek v Budapešti. Český celek se na mistrovství Evropy představí potřetí za sebou, vloni obsadil 12. místo a v roce 2018 šestou příčkou vyrovnal maximum v samostatné historii. Od roku 2008 chyběl národní tým na Euru jen jednou.

„Nikdo nechce prohrávat, takže jsme chtěli porážku na Faerských ostrovech odčinit. Chtěli jsme postoupit z druhého místa, je lepší jít z druhého koše při losu. Na mistrovství se strašně všichni těšíme. Je to kousek od domova, co víc si přát? Může to pro nás být jedno z nejhezčích mistrovství,“ řekl v online rozhovoru zastupující český kapitán Roman Bečvář.

V české sestavě nově byli Vojtěch Patzel a Solák, kteří kvůli zdravotním problémům scházeli ve středečním a pátečním zápase. Až na samotný úvod utkání, v němž Ukrajinci vedli 3:1, měl Trtíkův výběr duel v Brně plně pod kontrolou.

Radost českých házenkářů po zápase proti Ukrajině

Těsně před koncem poločasu si Češi vytvořili čtyřbrankový náskok a do pauzy šli s vedením 14:11. Po změně stran reprezentanti po sérii tří gólů odskočili na 20:14, soupeř pak rovněž třemi trefami po sobě snížil, ale víc už se domácím nedokázal přiblížit. I díky tomu, že mezi tyčemi znovu zářil český brankářský veterán Galia.

„Včera k nám prostřednictvím videokonference promluvil Ondra Zdráhala (šéf svazu) a poděkoval nám, že jsme už postoupili. Byly ve hře dvě varianty. Mohl se nechat prostor mladším hráčům. Ale on chtěl, abychom ukázali sílu a odčinili, co se nám stalo na Faerských ostrovech. Dostali jsme zelenou, abychom hráli nadoraz v té nejsilnější sestavě,“ řekl Trtík.

„Z těch deseti válců, které naše mužstvo má, to dnes bylo tak na osm válců. Dva válce zůstaly v Bergischeru (kapitán Babák a brankář Mrkva). S nimi je naše síla ještě větší,“ dodal Trtík. 

Kvalifikace o Euro házenkářů 2022

Skupina 3

Česko - Ukrajina 27:22 (14:11)
Sestava a branky Česka: Galia 1, Mizera - Hrstka 2, Bečvář 6, Jurka 2, Kotrč 1, Číp, Petrovský 1, Klíma 8, Užek 2, Zeman, Piroch 2, Fulnek 1, Franc, V. Patzel 1, Solák.

Nejvíce branek Ukrajiny: Akimenko, Tilte, Kozakevyč a Horiha po 4. Rozhodčí: Nikolov, Načevski (oba Mak.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 7/4. Vyloučení: 7:3. Bez diváků.

Faerské ostrovy - Rusko 23:28

Konečná tabulka

Tým Z V R P S B
1. Rusko 6 4 2 0 171:156 10
2. Česko 6 3 1 2 163:150 7
3. Ukrajina 6 2 1 3 154:158 5
4. Faerské ostrovy 6 1 0 5 140:164 2
,