Brno - Jičín: Matušík a Babák

Brno - Jičín: Matušík a Babák - Brňan Roman Matušík (vpravo) bojuje s jičínským Alešem Babákem. | foto: Otto Ballon Mierny, MF DNES

Jičín nezaváhal, první zápas vyhrál

Brno, Jičín - Přestože házenkáři Jičína v poločase trochu překvapivě o gól prohrávali, nakonec budou na svůj vstup do nového ročníku domácí nejvyšší soutěže vzpomínat v dobrém. Po zlepšeném výkonu ve 2. poločase totiž v Brně vysoko vyhráli a do tabulky extraligy si připsali první body.

"Bylo to zasloužené, i když v prvním poločase jsme trochu bojovali sami se sebou," uvedl trenér Jičína Petr Babák.

Domácí, kteří budují nový tým a které odborníci pasují do role mužstva, jež bude hrát o záchranu, první poločas favorita trápili. Nakonec dali také o gól víc než soupeř.

"Bylo to první utkání, z toho možná pramenila nervozita, možná podvědomé podcenění," vysvětloval si  Babák skóre po prvních třiceti minutách, "v obraně naše hra šla, ale v útoku jsme dělali chyby a hlavně se nám nedařila střelba, neproměňovali jsme jasné šance."

Přestávka však obraz hry změnila. "Nebylo nutné příliš zvyšovat hlas. Věděl jsem, že to musí přijít, že s takovým soupeřem snad nemůžeme prohrát," poznamenal Babák.

Brzy také na jeho víru došlo. Signál k obratu přišel ve chvíli, kdy se v jičínské brance objevil Vevrka.

"Poslal jsem ho tam před jednou sedmičkou přesto, že Barák nechytal špatně. Domácí sedmičku sice proměnili, ale Veverka tam zůstal a my jsme potom dali sedm gólů za sebou," popsal Babák.

Jičínští pak už zbytek zápasu zvládli v pohodě. "Zahrála si přitom celá lavička a musím říct, že se i náhradníci předvedli velmi dobře," pochválil hráče trenér.

Jičín si s Brnem poradil i přesto, že mu v sestavě chybělo několik opor. Kvůli zraněním nehráli Lepieš a Bareš, absentovali také Masák a Kubec. "Na poslední chvíli jsme z béčka vzali Vitíka a byl to dobrý tah, protože patřil k našim nejlepším hráčům," poznamenal Babák.

Svoji extraligovou premiéru v jičínském dresu absolvoval Jan Vtípil, jenž se před sezonou vrátil z angažmá na Islandu. "Byla na něm vidět velká snaha, ale na začátku neproměňoval šance," konstatoval trenér. Domácí tým v sobotu potvrdil, že to v letošní sezoně nebude mít jednoduché.

"Dávají dohromady nový tým, chtějí celý klub ozdravit, ale budou to mít v tomto složení opravdu těžké," soudí jičínský trenér.

Házenkářská extraliga pokračuje za týden, kdy se Jičín poprvé v této sezoně představí v domácím prostředí, v sobotu tam přijede Frýdek-Místek.