Česko: házenkář Filip Jícha

Česko: házenkář Filip Jícha | foto: ČTK

Jícha do Plzně nakonec za házenkářskou reprezentací dorazil

  • 0
Původně dostal volno, v nabitém programu bundesligového Kielu ho má pramálo. Jenže když z nominace české házenkářské reprezentace na Novoroční turnaj vypadla další spojka Pavel Horák, kouč národního týmu Lipták vzal telefon a vytočil číslo kanonýra Filipa Jíchy ještě jednou.

"Zeptal jsem se ho, jestli by nám přece jen nepomohl. Filip jednoznačně souhlasil a vlastně vzápětí dorazil do Nymburka," uvedl Martin Lipták, slovenský trenér Česka.

Jícha kývl i proto, že se po čase může ukázat "svým" fanouškům. Dnes a zítra se totiž dvě třetiny turnaje za účasti Česka, Slovenska, Maďarska a úřadujících vicemistrů světa z Polska odehrají v městské hale na Slovanech.

Jíchu, rodáka z Plzně, který vyrůstal ve Starém Plzenci, určitě přijde povzbudit řada jeho přátel a známých. "A když se naskytla tahle šance, v Plzni si rád zahraju," vzkázal Filip Jícha.

Navíc nebude sám, v nominaci českého týmu jsou i další plzeňští odchovanci - Štochl, Nocar, Mráz, Hynek a Vraný. Plzeňskou halu by však měla zaplnit i síla rivalů českých házenkářů.

Dnes se utkají se Slováky (19), zítra s Maďary (16). A soupeři dorazí v nejsilnější sestavě. Novoroční turnaj totiž pro ně bude poslední přípravou na mistrovství světa v Chorvatsku.

A platí to i o Polácích, s nimiž se Češi utkají na závěr klání v sobotu odpoledne v Praze. Česko se na šampionát nedostalo, takže nyní může experimentovat.

I proto se představí dva výběry na dvou akcích současně. Lipták povede tým v Plzni a v Praze, jeho asistenti Mika s Hudečkem s týmem mladíků už dnes odkrojí první díl turnaje ve francouzském Marrane. Tam odcestovaly i opory extraligové Lokomotivy Bečvář a Linhart.

"Dvě paralelní akce jsou dobré. V Plzni bude tým pokračovat v nastoupené cestě a předvede se domácím divákům, v Paříži budou hráči především sbírat zkušenosti," plánoval trenér Lipták.

Tým startující v Paříži se v základní skupině utká s Tuniskem a Katarem, podle výsledků pak na české hráče čeká závěrečné utkání o umístění.