Písek - Slavia: domácí Marta Krouská (vpravo) a Monika Jedličková ze Slavie

Písek - Slavia: domácí Marta Krouská (vpravo) a Monika Jedličková ze Slavie | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Házenkářky Slavie budou mít větší konkurenci. Interliga se rozšiřuje

  • 0
České házenkářské kluby ovládly poprvé v historii československou Interligu a hned se dočkají velké výhody. Od příští sezony jich bude ve společné lize více než těch slovenských.

"Soutěž se rozšiřuje z dvanácti na čtrnáct účastníků. Týmů ze Slovenska zůstane šest, od nás z Česka dva přibudou," chválí si změnu Richard Toman, manažer házenkářek Slavie Praha.

Jeho tým v letošním sezoně vyhrál jak Interligu, tak české play-off. Rozšíření soutěže však nevnímá jako výraznou komplikaci.
"Jedná se o celky ze spodku tabulky, takže ty by nás kvalitou děsit neměly," myslí si Toman.

"My spolupracujeme s libereckým týmem, který hraje rovněž nižší soutěž a tam ta úroveň hry zkrátka není taková. Něco podobného očekávám i od Poruby, která postoupila z druhého místa druhé ligy," vysvětluje Toman.

Krok rozšíření je podle něj atraktivní především pro diváky. "Měli by to přivítat. Zase se bude hrát vrcholná házená na nových místech. Snad to bude příjemné zpestření." doufá manažer Slavie.

O nabitější program se nebojí. "Jsme zvyklí hrát evropské poháry, takže pár zápasu v domácí lize navíc nebude problém."

Více týmů by mohlo mít negativní dopad jedině na kvalitu soutěže. "V Česku ani na Slovensku není tolik kvalitních hráček, aby dokázaly vyztužit čtrnáct týmů. Vezměte si, že se v Česku bude očekávat od osmi týmů kvalitní hra hodná Interligy. Bojím se, že tolik hráček na takové úrovni u nás zkrátka není," myslí si Toman.

Poměr osmi českých týmů na šest slovenských nemusí být konečný. Pro příští sezonu to tak zůstane, ale dál se může počet měnit.
"Skutečně to není definitivní. Smlouva je na čtyři roky, ale v případě dohody slovenské i české strany se může poměr obou zemí změnit," vysvětluje Lucie Kantůrková, mluvčí Českého svazu házené.