Házenkářky Plzně se chtějí vyhnout boji o udržení

Plzeň - Házenkářky prvoligového DHC-SVŠ Plzeň vstoupí dnes ve Zlíně do nového soutěžního ročníku s novým mužem na trenérské lavičce. Bohumil Kreč převzal tým před zahájením letní přípravy a rozhodně se chce vyhnout stresujícím bojům o záchranu prvoligové příslušnosti.

"Příprava proběhla podle mých představ a já věřím, že se nám to podaří zúročit v lize. Pochopitelně, že družstvo má určité rezervy, ale na těch musíme zapracovat za pochodu. Z pěti přípravných zápasů jsme čtyři vyhráli. Jedinou porážku nám přichystal prvoligový soupeř z Německa," přibližuje trenér Bohumil Kreč.

Vrásky na čele mu však dělají početná zranění v družstvu. "Bohužel, je to tak. Ze hry venku jsou Písařová, Němečková a Němcová, což je pro nás citelné oslabení. V tuto chvíli nejsem schopen odhadnout, jak se to projeví na herním projevu. Počítám s tím, že v určitých úsecích hry budeme muset improvizovat," strachuje se kouč.

Ten tvrdí, že se na začátku soutěže jen těžce posuzuje i síla soupeřů. "A v případě Zlína to platí dvojnásobně.

Jeho tým se každoročně hodně mění, doplňuje se o řadu mladých, talentovaných hráček. Přesto jedeme na Valaško s cílem uhrát co nejlepší výsledek," říká Kreč.

Marodce ve vlastních řadách přizpůsobí trenér i taktiku pro úvodní utkání. "Pochopitelně budeme vycházet ze zatažené obrany. Nesmíme zbytečně ztrácet míče, naopak se je musíme snažit držet co nejdéle. Pak máme šanci uspět," vysvětluje kouč.

V minulém ročníku Plzeňanky uhájily prvoligovou příslušnost jen díky reorganizaci soutěže. A hned několikrát ztratily nadějně rozehraný duel v samém závěru. To se podepsalo na jejich psychice.

"Psychická kondice je velmi křehká. I její posílení bylo jednou z věcí, na které jsme se zaměřili. Z chyb je třeba se poučit a ne se z nich do nekonečna stresovat. To v konečném důsledku nikam nevede. Věřím, že se děvčata v minulých letech poučila," míní Bohumil Kreč.

Zápas ve Zlíně začíná v 16 hodin, rozhodovat by jej měla dvojice Bauer a Tvrdoň.