Házená - ilustrační foto

Házená - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Reprezentační osmnáctka má evropský bronz, v dramatu přehrála Německo

  • 2
České házenkářky do 18 let dosáhly na otevřeném mistrovství Evropy na medaili. Na turnaji v Göteborgu prohrály jen jedinkrát s Ruskem, což jim zavřelo cestu do finále. V pátek večer však mladé české naděje přehrály v dramatickém závěru Německo 23:22, ačkoliv v poločase prohrávaly o čtyři branky.

European Open je tradiční doprovodnou akcí největšího mládežnického házenkářského turnaje na světě - Partille Cupu. Každoročně do Švédska míří pod záštitou Evropské házenkářské federace reprezentační celky starého kontinentu, chlapecká a dívčí kategorie se každý rok střídají, k účasti není nutné podstoupit kvalifikaci. 

A svěřenkyně trenéra Lubomíra Krejčíře si vedou na přehlídce talentů skvěle, přestože v kádru chybí několik zraněných hráček i účastnic souběžně probíhajícího mistrovství světa juniorek v České republice.

V základní skupině na sebe upozornily zejména hladkým vítězstvím nad domácím Švédskem, které v juniorské i seniorské kategorii v posledních týdnech ve vzájemných soubojích české výběry jasně předčilo. "Říká se, že sebechvála smrdí, ale v našem případě se jednalo o opravdu vynikající výkon, který donutil Švédky k úžasu," liboval si na svazovém webu Krejčíř.

Ve čtvrtfinálové skupině pak Češky udolaly o branku silné Rumunsko, rozdrtily Rakousko a v bitvě neporažených vyzvaly favorizované Rusko, jemuž po statečném výkonu podlehly 18:19. Těsně tak přišly o postup do finále.

"V poslední fázi zápasu se Rusky musely třást o vítězství, ale rozhodla naše nezvládnutá přesilovka šest na čtyři. Velmi dobrý pocit z kvalitního výkonu tak trošku v našich hlavách kazí fakt, že jsme nedosáhli na další senzační výsledek," litoval český kouč.

O další překvapivý úspěch se jeho tým pokusí na srpnovém mistrovství světa dorostenek v Černé Hoře.

Otevřené mistrovství Evropy házenkářek do 18 let

Základní skupina:

ČR - Belgie 27:10 (13:4)
Sestava a branky:
Šíbrová, Nováková - Bullová, Trumpešová, Slováková, Jeřábková 3, Jansová 4, Vlachová 1, Fabíková, Kamenářová 1, Bělohoubková 3, Fryčáková 5, Skřivánková 3, Vlková 5, Sekulová 2.

ČR - Litva 26:13 (14 :2)
Sestava a branky:
Šíbrová, Nováková - Bullová 1, Trumpešová 2, Slováková 1, Jeřábková 6, Jansová 4,Vlachová, Fabíková, Kamenářová 2, Bělohoubková 1, Skřivánková 2, Fryčáková 4, Vlková 2, Sekulová 1.

Švédsko - ČR 20:27 (10:14)
Sestava a branky:
Šíbrová, Nováková - Trumpešová 5, Jeřábková 9, Jansová 3, Kamenářová 2, Fryčáková 3, Vlková 5, Bullová, Slováková, Vlachová, Fabíková, Bělohoubková, Skřivánková, Sekulová.

Čtvrtfinálová skupina:

ČR - Rumunsko 19:18 (11:11)
Sestava a branky:
Šíbrová, Nováková - Jansová 2, Jeřábková 9, Vlachová 2,Kamenářová 2, Bělohoubková 1, Fryčáková 1, Skřivánková 1,Vlková 1, Bullová, Trumpešová, Slováková, Fabíková, Sekulová.

ČR - Rakousko 27:16 (15:6)
Sestava a branky:
Šíbrová, Nováková - Bullová 1, Trumpešová 2, Slováková 1, Jeřábková 8, Jansová 3, Kamenářová 2, Bělohoubková 3, Fryčáková 6, Vlková 1, Vlachová, Fabíková, Skřivánková, Sekulová.

ČR - Rusko 18:19 (7:11)
Sestava a branky:
Šíbrová, Nováková - Trumpešová 4, Jeřábková 5, Jansová 2, Kamenářová 3, Fryčáková 2, Skřivánková 1, Vlková 1, Bullová , Slováková, Vlachová, Fabíková, Bělohoubková, Sekulová.

O 3. místo:
ČR - Německo 23:22 (8:12)
Sestava a branky:
Šíbrová, Nováková - Jeřábková 6, Jansová 4, Trumpešová 3, Fryčáková 3, Vlková 3, Slováková 2, Sekulová 1, Skřivánková 1, Vlachová, Fabíková, Bělohoubková, Bullová, Kamenářová.

Finále:
Norsko - Rusko 26:22 (15:13),