Čeští házenkáři si zatím kvalifikaci o ME užívají

Čeští házenkáři si zatím kvalifikaci o ME užívají | foto: Radek Miča, MAFRA

Házenkáři mají nadějně vykročeno do Rakouska

  • 0
Jedou nad plán. Se šesti body po úvodní části kvalifikace počítali čeští házenkáři po losu. Maximální bodový zisk a skalp olympijských vítězů z Francie jejich postupové ambice výrazně zvyšují.

Dvě výhry nad outsiderem z Lucemburska potvrdily dobře rozehranou kvalifikační partii s kvartetem soupeřů. Čeští házenkáři vedou před březnovou a červnovou částí kvalifikace svojí skupiny bez ztráty bodu.

Podobnou bilanci mají i Portugalci, kteří ale mají o dva zápasy méně. Navíc zápas s Francií na domácí palubovce je teprve čeká. "Udělali jsme podstatný krok do Rakouska," řekl po posledním letošním utkání kanonýr týmu Filip jícha.

"Vítězstvím nad Francií jsme donutili Francii k tomu, že prostě musí zvítězit v Portugalsku, což je náš největší konkurent. Pokud Portugalsko toto utkání ztratí, máme do Rakousko slibně nakročeno."

Spokojený se vstupem do kvalifikace byl i zastupující kapitán Jan Filip. "Víc bodů jsme ani získat nemohli. Teď už to "jenom" potřebujeme dotáhnout do postupového konce."

hodnocení trenéra

Trenér českých házenkářů Martin LiptákPočítal jsem se ziskem šesti bodů. Před kvalifikací jsme měli respekt z Francie, kterou se nám podařilo porazit. Teď máme půl roku do dalších zápasů. Do června musíme vyřešit starosti s místem pivota a věřím, že se nám uzdraví zranění hráči. Určitý posun ve výkonností a hře mužstva je. Některé věci jsme změnili, na něčem ještě musíme zapracovat. Kvalifikaci máme dobře rozehranou a já věřím, že ji dotáhneme do postupového konce.

Martin Lipták

Při březnové části kvalifikace má český tým volno. Do červnového finiše je tak dostatečný čas na důkladnou přípravu pro rozhodující boje. "Důležité bude, abychom byli všichni zdraví. Hned první zápas s Portugalskem může být rozhodující," ví Filip.

V lednu čeká reprezentaci dlouhý společný přípravný blok a dva turnaje - v tuzemsku a v Paříži. "Na lednovém soustředění budeme moct společně potrénovat, zabrat na postupném protiútoku a dopilování timingu v obraně," plánuje Jícha a zároveň tak popisuje, v čem má podle něho tým ještě rezervy.

Po letošních nezdarech v první polovině roku - krach na ME v Norsku v základní skupině a nepostup z play-off na MS do Chorvatska - je tým opět nastartován k úspěchu.

Působení nového trenéra Martina Liptáka zatím působí na hráče blahodárně. "Každý trenér má svůj rukopis, to je jasné," potvrzuje Jícha.

"Ale zatím bylo málo času, aby trenér vymýšlel nějaké sáhodlouhé systémy. To musí z velké části vyjít z nás hráčů, kteří hrajeme v kvalitních týmech. Hrát chceme takový německý systém, který všichni zvládáme. Hodně se o tom společně bavíme. Trenér Lipták je přístupný komunikaci a dává nám důvěru v tom, že i my hráči můžeme přispět svým názorem k tomu, co budeme hrát a kam se chceme dostat," dává nahlédnout kanonýr Kielu do kabiny.

Další program kvalifikace o ME 2010 a tabulku skupiny naleznete ZDE.