Tomáš Číp na reprezentačním srazu.

Tomáš Číp na reprezentačním srazu. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Házenkáři budou v Polsku zkoušet. Filip i Jícha míří jen na pražský kemp

  • 4
Čeští házenkáři zamířili do polského Gdaňsku na tradiční Turnaj čtyř zemí. Trenér Martin Lipták však nebere to nejlepší, co má k dispozici. Uprostřed kvalifikace na mistrovství Evropy dostanou šanci noví adepti reprezentace.

"Nechystáme se na žádný šampionát, a tak dostanou šanci méně vytížení a méně vyzkoušení hráči," uvedl Lipták. S největšími hvězdami, včetně Filipa Jíchy a Jana Filipa se uvidí až po návratu z Polska.

Původně povolaný Jan Sobol z Prešova nenastoupí kvůli nemoci, byl nahrazen Ondřejem Šulcem z francouzského Ivry.

"Druhá část lednové přípravy bude mít taktický ráz. Kvalifikační zápasy jsme hráli v říjnu a další nás čekají až v březnu, a tak se nám dva dny společných tréninků hodí," vysvětlil své úmysly kouč.

Do Gdaňsku zamířili Češi ve středu, na turnaji se utkají systémem každý s každým postupně s Maďarskem (čtvrtek), Polskem (pátek) a Slovenskem (sobota). V neděli se výprava vrátí a k týmu se připojí další hráči, 10. a 11. ledna společně absolvují čtyři tréninky.

reprezentace A

Program turnaje v Gdaňsku

Čtvrtek 6. ledna: 18:00, Maďarsko - Česko, 20:30, Polsko - Slovensko.
Pátek 7. ledna: 18:00, Maďarsko - Slovensko, 20:30, Česko - Polsko.
Sobota 8. ledna: 13:00, Slovensko - Česko, 15:15, Polsko - Maďarsko.¨

Nominace:

Brankáři: Jakub Krupa (Prešov/SR), Martin Galia (Lemgo/Něm.)

Hráči do pole: Tomáš Číp (Zubří), Radek Horák (Dukla Praha), Martin Hrstka (Esbjerg/Dán.), Pavel Mičkal (Nordhorn/Něm.), Jiří Motl (Lovosice), Alois Mráz Wetzlar/Něm.) , Martin Prachař (Tonder Handbold/Dán.), Pavel Prokopec (Essen/Něm.), Tomáš Sklenák (Eisenach/Něm.), Ondřej Šulc (Ivry/Fr.), Jan Stehlík (St.Raphael/Fr.), Jiří Vítek (Bergischer HC/Něm.), Petr Hrubý (Eisenach/Něm.), Ondřej Zdráhala (Tonder Handbold/Dán.),

Nominace na druhou část akce - soustředění v Praze:

Brankáři: Petr Štochl (Berlín/Něm.). Martin Galia

Hráči do pole: Jan Filip (Schafhausen/Švýc.), Jiří Hynek (Ahlen–Hamm/Něm.), Filip Jícha (Kiel/Něm.), David Juříček (Montpelier/Fr.), Daniel Kubeš (Kiel/Něm.), Jiří Motl, Alois Mráz, Karel Nocar (Chambéry/Fr.), Tomáš Sklenák, Jan Stehlík, Jiří Vítek, Petr Hrubý, Ondřej Zdráhala

Současně s českým "áčkem" dostanou prostor také další hráči v B-týmu. Ti nastoupí ke dvěma duelům proti Portugalsku, v sobotu v Karviné a v neděli v Hranicích.

Výběr je tvořen z hráčů české extraligy. Doplňuje je jediný legionář, Tomáš Řezníček z makedonského Vardaru Skopje.

"Filozofie rezervního týmu je zapracování a herní příležitosti pro mladé hráče. Je to pro všechny velká škola, pro hráče i pro trenéry," poznamenal trenér rezervního výběru Jan Hegar.

reprezentace b

Sobota 8. ledna: 9:50 (Karviná) Česko – Portugalsko
Neděle 9. ledna: 17:00 (Hranice) Česko – Portugalsko

Nominace Česka k zápasům proti Portugalsku:

Brankáři: Milan Malina (Zubří), Tomáš Petržala (Dukla Praha),

Hráči do pole: Roman Bečvář, Ladislav Brykner (oba Plzeň), Zdeněk Čadra (Hranice), Roman Požárek (Karviná), Jakub Škvařil (Lovosice), Štěpán Krupa (Zubří/Dukla Praha), Jan Landa (Dukla Praha), Milan Kotrč (Dukla Praha), Martin Kavka (Přerov), Vojtěch Petrovský (Karviná), Kamil Piskač (Dukla Praha), Tomáš Řezníček (Skopje/Mak.), Jakub Šíra (Zubří), Marek Vančo (Karviná).

,