ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Hranice bojují o trofej i medaili. Mančaft na to máme, říká kouč

  • 0
Domácí výhra nad Brnem v posledním kole základní části dala hranickým házenkářům jistotu účasti v první šestce. Dřív než začnou boje o titul, čeká je však první vrchol sezony – finále Českého poháru.

To se hraje nově dvoukolově, boj o trofej začnou Hranice na půdě Jičína v neděli od 14.15. "Chceme si udělat dobrou výchozí pozici," přeje si trenér Cementu Libor Hrabal.

Ve finále proti sobě budete mít aktuálního lídra soutěže – Jičín. Těžšího soupeře jste si nemohli přát, souhlasíte?
Krásné je už jen to, že jsme ve finále, v hranické házené je to poprvé v historii. Do žádného zápasu ale nejdeme s tím, že prohrajeme. Chceme si udělat dobrou výchozí pozici do odvety, takže musíme v Jičíně uhrát solidní výsledek.

Ve své hale je ale Ronal obzvlášť silný, letos v ní ještě neprohrál.
Je to i tím, že dlouhodobě dobře pracují s mládeží, ta už jim dorostla a těží z toho, že jsou dlouho pohromadě. Mají i výborné publikum, ale v Jičíně teď Karviná prohrála jen o tři branky. Takový výsledek bych do odvety také bral.

V posledním kole jste si domácí výhrou nad Brnem 30:24 zajistili účast v první skupině. Je to úleva?
Hodně jsem si oddechl. Veškerá nervozita od nás všech teď půjde stranou a můžeme se soustředit na finále českého poháru i pokračování ligy.

Brno ale, i když mu už o nic nešlo, dlouho kladlo odpor.
Chtěli vyhrát nebo nás aspoň potrápit a znepříjemnit nám zápas. I když jsme vedli o pět gólů, nedali nám nic zadarmo. My jsme ale byli živější a plnili taktické pokyny, hráli pevnou obranu a chodili do rychlých útoků. Jen ve druhém poločasu jsme měli malý výpadek, který byl způsobený vylučováním. Hráli jsme i ve čtyřech a Brno dokázalo stáhnout na jeden gól. Pak jsme si ale šňůrou tří gólů znovu náskok vytvořit a dovedli utkání do vítězného konce.

Nasbírali jste sedm vyloučených, to se proti Jičínu může vymstít.
Možná byly některé zákroky od rozhodčích až moc přísně posuzovány.
Ale bereme to, chtěli jsme hrát tvrdě v obraně a také jsme tak hráli.

Výhra vás ve vyrovnané tabulce poslala na třetí místo. Takovou výchozí pozici jste si přáli?
Uhráli jsme, co jsme měli ve vlastních rukách, a třetí místo po základní části je velmi slušné. V prvním zápase máme navíc výhodu domácího prostředí.

V nadstavbě bude vaším cílem medaile nebo rovnou titul?
Zůstaňme trochu na zemi. Náš první cíl byl dostat se do šestky a tam jsme. Teď se chceme soustředit na pohár a pak půjdeme od zápasu k zápasu. Tabulka je tak vyrovnaná, že se může cokoliv stát. Ale zkusme hrát o medaili, proč ne? Mančaft na to máme.