Do soboty ležel a v neděli vychytal titul

Hranice - Nebyl to zdaleka jeho nejlepší zápas. Přesto se letos jedenačtyřicetiletý brankář Hranic Pavel Raška stal hlavním hrdinou rozhodujícího finálového utkání první ligy mezi Cementem Hranice a Tatrou Kopřivnice, který domácí vyhráli 25:20 a tím i celou soutěž. Hranická opora totiž od pondělí se zády ležela v opavské nemocnici a po sobotním propuštění již následující den nastoupila k utkání sezony. "Když už tam stojí, i kdyby nic nechytil, pro družstvo to strašně moc znamená," nejlépe vystihl hranický trenér Miroslav Frank význam Rašky pro novopečeného prvoligového mistra.

Brankář přitom nebyl ve své kůži. "Měl jsem problémy s kříži, které mě i během zápasu bolely. Jsem ale rád, že to takhle dopadlo," neskrýval po zápase Raška spokojenost. "Bylo by to pro nás špatné, kdyby nenastoupil. Jsme na sebe zvyklí v komunikaci při krytí střel," přiznal hranický křídelník Petr Žižka, se sedmi brankami nejlepší střelec domácích v pátém utkání.

Za úvodních pětadvacet minut Raška za svá záda pustil pouze tři střely, k čemuž mu dopomohla i pozorná hranická defenziva. "Hrozně jsme chtěli vyhrát jako každý domácí zápas. Hrát obranu jen na padesát procent prostě nejde. Kopřivnice byla navíc v útoku špatná," uvedl Žižka k nízkému počtu inkasovaných branek. Hraničtí házenkáři tak vítězství v základní části potvrdili i v play off.

Nyní mistra čeká baráž o česko-slovenskou interligu s Duklou Praha. "Uvidíme, až jak na tom bude Raška. K ničemu ho nutit nebudeme," byl Frank v prognózách raději opatrný. Zároveň však připustil, že účast Hranic v interlize je v nynějších poměrech nereálná. "Šance na postup moc velké nejsou. I kdybychom vyhráli, ekonomická situace nám účast v soutěži nedovolí," upozornil Frank na hlavní překážku.

"Pro hranickou házenou bude zápas s Duklou svátek. Soupeř má mladý kolektiv, my jsme o něco zkušenější. Je to otevřené. Bylo by ale velké překvapení, kdybychom alespoň doma vyhráli," domnívá se Žižka. Baráž začíná v neděli na palubovce posledního interligového celku.