Čeští házenkáři udolali nebezpečnou Ukrajinu

  • 7
Göteborg - S tradiční porcí nervů si čeští házenkáři připsali druhou výhru na evropském šampionátu ve Švédsku. V göteborské hale Skandinavium porazili Ukrajinu 30:27 (16:14) a do čtvrtfinálové skupiny, kam vedle obou týmů bezpečně postoupili i favorizovaní Švédové, si přinesou cenné dva body. Svěřenci trenéra Habera málem prohospodařili ve druhé půli šestibrankový náskok, ale v závěru už si výhru vyrvat nenechali. Klobouk dolů před Haberem, říká Šuma Jenom Švédové na ME neztratili ani bod

V základní sestavě se vedle rozehrávače Radčenka objevila další střední spojka, Milan Berka - střelec sedmi branek z utkání se Švédy, který je na podobné praktiky zvyklý z Frýdku-Místku. Na post pivota se vrátil kapitán Šetlík, jenž v sobotu absentoval kvůli drobným zdravotním problémům.

Češi začali výborně, prosazovali se na brankovišti, dokázali sbírat odražené míče a z dálky pálil levák ze Solingenu Vladimír Šuma. V brance opět čaroval Galia, který mimo jiné zlikvidoval i dvě úvodní sedmičky soupeře. "Gólman mezinárodních kvalit," opěvovali karvinského borce švédští novináři, kteří jej překřtili na 'živou zeď '. Ve dvanácté minutě vedli svěřenci trenéra Habera 7:3, jenomže pak přišel jeden z výpadků, jež se na evropském šampionátu pomalu stávají pravidlem. Ukrajinci, sedmý celek z loňského MS ve Francii, dalších osm minut neinkasovali a vyrovnali.

Kormidelník reprezentace a od prosince i pražské Dukly si vzal oddechový čas, což jeho svěřencům prospělo. Znovu se dařilo tupit palebnou sílu ukrajinských kanonýrů Kostěckého a Velykého, Radčenko popustil uzdu své fantazii, o svých schopnostech přesvědčil mladíček Jícha a střelecky chytilo rychlonohé křídlo z německého Nordhornu Jan Filip. V poločase se tak červeno-modro-bílá trikolóra mohla opájet nadějným výsledkem 16:12.

I ve druhém dějství pokračoval tandem Radčenko - Filip v kanonádě do nepřipravených ukrajinských pozic. 'Saša', miláček Karviné a naturalizovaný Rus, ničil svými chytrými ranami sebevědomí gólmanů protivníka z východu a Filip dokazoval pověst jednoho z nejlepších střelců milionové bundesligy. Strojově hrající Ukrajince, kterým stál v cestě soustředěný Galia, držel nad vodou jen legionář Kostěckij. Hvězda portugalské Bragy se nakonec do střelecké listiny zapsala čtrnáctkrát.

Po pětačtyřiceti minutách vedl český tým 24:18, jenomže postupem času se náskok ztenčil na jediný gól. V závěru však vzaly opět osud do svých rukou největší nedělní české opory - Filip s Radčenkem, kteří dohromady nasázeli osmnáct branek. Stmelený tým překypoval v klíčových okamžicích bojovností a cenný dvoubodový zisk Ukrajincům nedaroval. Ve druhém nedělním střetnutí skupiny A zvítězili Švédové nad Poláky 28:20 a jsou stále bez porážky. Čeští házenkáři tak postoupili ze druhého místa a ve čtvrtfinálové skupině se postupně utkají s Dánskem (v úterý), Ruskem a Portugalskem.

ČR - Ukrajina 30:27 (16:12)
Sestava a branky ČR:
Galia, Štochl - Nocar 1, Laclavík 1, Zemánek, Farář, Radčenko 9, Jícha 2, Filip 9/3, Berka, Štefan, Mráz 1, Šetlík 2, Šuma 5.
Nejvíce branek Ukrajiny: Kosteckij 14/8, Prudius 3, Velickij a Kisil po 2.
Rozhodčí: Jošič, Rudič (oba Chorv.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 11/8. Vyloučení: 6:7. ČK: Šuma. Diváci: 4800.

Tabulka skupiny A
1. Švédsko      3 3 0 0 86:63 4
2. ČR               3 2 0 1 77:82 4
3. Ukrajina      3 1 0 2 78:80 2
4. Polsko         3 0 0 3 67:83 0

Kompletní výsledky a další program šampionátu nejdete ZDE 

Alexandr Radčenko patřil k největším hvězdám utkání s Ukrajinou