Češi sahali po bodech, ale nezvládli závěr

  • 1
Celje - Parádní představení se smolným závěrem předvedli čeští házenkáři na evropském šampionátu ve Slovinsku. Ve svém druhém vystoupení sehráli s domácím celkem naprosto vyrovnanou partii, jenomže poslední minuty nezvládli a utržili druhou porážku. V přímém souboji o třetí postupovou příčku se utkají v neděli s Islandem.

Oproti úvodnímu střetnutí proti Maďarsku šel výkon českých házenkářů výrazně nahoru. Dokázali se vyrovnat s bouřlivou atmosférou vyprodané haly v Celje a zachytili nástup domácích.

V brance od prvních minut tentokrát nastoupil Musil a postupem času se rozchytal k báječnému výkonu. Hodně mu pomohla i vysunutá obrana, do jejíž pavučinek se začali Slovinci, kteří si zpočátku udržovali dvoubrankový náskok, zachytávat po dvaceti minutách.

K velkolepému obratu zavelel Brůna, jemuž se dařila střelba a také skvěle uvolňoval na pivotu skoro neomylného Juříčka. V tradiční stroj na góly opět změnil i Filip a Češi svého soka,jemuž ublížila série vyloučení, na sklonku prvního dějství k nevoli bouřících fandů doslova válcovali.

Vstup do druhé půle jim však nevyšel a domácí, v jejichž dresu zářil takřka nepolapitelný kanonýr Lubej srovnali tříbrankový náskok a dokonce šli do dvougólového vedení. Svěřenci trenéra Trtíka se z mocného úderu oklepali, zastavili slovinskou smršť a od té chvíle se týmy tahaly o každý gól.

Ještě sedm minut před koncem byl stav vyrovnaný (31:31), jenomže závěr Češi nezvládli. Nedokázali odpovědět na branky svého protivníka, naděje jim ještě svitla o chvilku později, když přece jen snížili na rozdíl jediného gólu a měli početní výhodu, ale vzápětí zbytečně ztratili míč. Domácí nabízenou šancí nepohrdli, přidali další branky a připsali si cenné dva body i jistý postup do další fáze mistrovství.

"Musím kluky za dnešní výkon pochválit, ale bohužel závěr jsme nezvládli a otázka zní proč. Atmosféra byla náročná především na psychiku. Vstup do druhého poločasu jsme neustáli. Celý zápas jsme cítili určitý tlak," řekl v rozhovoru pro ČTK trenér Rastislav Trtík.

Před posledním zápasem ve skupině C svým svěřencům věří. "Hráli jsme to, co umíme. S velikým nasazením a hlavně s tím jsem spokojen. Ukázali jsme, že máme dobrou morálku, týmového ducha a doufám, že nás dnešní prohra nezlomí. Všichni, kdo byli na hřišti, si sáhli na dno svých sil. Ale věřím, že do toho půjdeme opět naplno jako dnes," dodal Trtík.

Reprezentaci čeká v neděli v 18.30 rozhodující duel proti Islandu, který rovněž ještě nevyhrál.

ČR - Slovinsko 33:37 (18:15)
Sestava a branky ČR:
Musil, Galia - Filip 7, Nocar 4, Radčenko 1, Jícha 3, Juříček 7/4, Kubeš 3, Farář, Kraus 1, Berka 2, Hrubý, Brůna 5.
Nejvíce branek Slovinska: Lubej 9, Kavtičnik 5/1, Jovičič a Zorman po 5, Vugrinec, Pungartnik a Bačkovič po 3.
Rozhodčí: Vakula, Ljudovik (oba Ukr.). Sedmimetrové hody: 6/4 - 2/1. Vyloučení: 7:8. Diváci: 5500.

Výsledky ostatních pátečních zápasů a tabulky ZDE

On-line reportáž z utkání najdete ZDE

ČSH, iDNES