Házenkáři Plzně uspěli i v utkání proti Přerovu - ilustrační foto.

Házenkáři Plzně uspěli i v utkání proti Přerovu - ilustrační foto. | foto: Daniel Beran, MAFRA

Bechný střílel i v Plzni, ale slavili domácí házenkáři

Házenkář Přerova Tomáš Bechný, nejlepší kanonýr Zubr extraligy, se prosadil i v Plzni. Lokomotivě nastřílel devět branek. Ale favorizovaní domácí duel 13. kola i tak zvládli. Přerov zdolali 32:28 a v tabulce se vyhoupli už na třetí pozici, před mistrovskou Karvinou!

"Ale s výkonem být spokojení nemůžeme," konstatoval trenér Lokomotivy M.A.T. Vladimír Haber. Jeho tým se totiž proti předposlednímu celku tabulky natrápil víc než dost. K výhře spíš doklopýtal, než by ukázal svou sílu.

"Někteří naši hráči tyhle zápasy neumí, řada z nich dnes nepodala ani svůj průměrný výkon. Scházelo nasazení i kolektivní výkon. To bude téma, o kterém v týdnu budeme hodně mluvit," zlobil se Haber.

Na začátku druhého poločasu sice Plzeň odskočila na 20:15, ale náskok ztratila. Necelých pět minut před koncem dokonce Přerov snížil na 26:28, nahrála mu i série plzeňských vyloučení. Ale závěr domácí přece jen zvládli, vstřelili čtyři góly v řadě a rozhodli.

"Chtěli jsme v Plzni podat co nejlepší výkon, to se nám vcelku podařilo. Ale soupeř byl údernější. Vždy, když jsme snížili, přišla série chyb a znovu jsme ztráceli," mínil přerovský asistent Richard Buček.

"Přerov mě překvapil, hrál dobře a disciplinovaně. Potvrdilo se, že extraliga je vyrovnaná a favorité se proti slabším často trápí," konstatoval plzeňský kouč.

Gólman Broško: Body máme, to je nejdůležitější

Poprvé v sezoně se v extralize postavil mezi tyče od úvodní minuty. Nezklamal. Miroslav Broško jistil sobotní výhru házenkářů Lokomotivy 32:28 nad Přerovem. "Míra podal nadprůměrný výkon. Byl to on, kdo nás držel v klíčových chvílích," chválil plzeňský kouč Vladimír Haber.


"Malinko nervózní jsem byl, liga není trénink nebo pohár. Ale už mám něco odchytáno, abych to zvládl," reagoval 29letý gólman.


Pro brankáře to musel být nepříjemný zápas. Byli jste velkými favority, ale skóre se pořád tahalo.
S takovými mančafty se hraje hůř. Přerov neměl co ztratit, nikam nespěchal, prostřídal všechny hráče. Pro nás bylo těžké udržet koncentraci. Pořád neumíme hrát 60 minut naplno. Nevyvarovali jsme se řady technických chyb, k tomu se ve druhé půli přidala častá vyloučení. Když už jsme si vytvořili větší náskok, brzy jsme o něj přišli.


Jak fungovala obrana před vámi?
Říkali jsme si, že je nebudeme blokovat, ale zkusíme jim rychle přistupovat do těla. Jenže tyhle plány zase zůstaly jenom v šatně. Ale je dobře, že jsme ten zápas zvládli. Máme dva body, na víc se historie ptát nebude.


Proti vám nastoupil i Tomáš Bechný, nejlepší střelec extraligy. V čem je výjimečný?
Umí se dobře postavit, má stabilitu a zkušenosti. Připravovali jsme se na něj, bohužel ty přihrávky do pivota stejně dostal a prosadil se.


Vstřelil devět branek. Zkusili jste se na něj speciálně připravit?
Sledovali jsme video. Věděli jsme, jak mu spoluhráči prostor připravují. Když pak střílí ze šestky, už se to chytá hodně složitě. Ale pár gólů od něj mě mrzí, dal je šťastně.


Posunuli jste se na třetí příčku tabulky, před reprezentační pauzou se hrají už jen dvě kola. Jaký bodový plán si do nich dáváte?
Jedeme do Kopřivnice, pak přijede Dvůr Králové. Ten hraje ještě pomalejší házenou než Přerov. Jestli chceme jít do play-off z první čtyřky, tahle utkání musíme zvládnout.


Pak soutěž pokračuje až v únoru.
Musíme dobít baterky. Těch zbývajících šest kol bude ještě hodně důležitých.