Bartoň kývl Lounům, kvůli kterým skončil

Louny - Kvůli Lounům přestal trénovat. A díky stejnému klubu se k řemeslu zase po krátkém čase vrátil. Současný osud trenéra házené Miroslava Bartoně formuje právě nováček interligy. V pátek ho dosadil na uvolněný post hlavního kouče, který opustil kormidelník Jiří Liška. Uzavřel se tím pikantní Bartoňův kruh.

Na jaře vedl Kopřivnici do boje o prvoligový bronz proti Lounům. Slavil soupeř, postoupil do česko-slovenské soutěže. "Po čtvrtém místě už jsem odmítl trénovat muže," svěřil se Bartoň, jak reagoval na výsledky "své" Kopřivnice. Ujal se funkce manažera a vedl sportovní třídy.

Když ho před víc jak dvěma týdny Louny oslovily, rozmyslel se a pak si s vedením klubu plácnul. Roztržka z minulé sezony, kdy se strhla na kopřivnické palubovce velká strkanice, do níž se zapojili i fanoušci, byla už jen úsměvnou příhodou. "Zasmáli jsme se tomu. Žádný problém nebo stará zášť."

Rozhodování, jestli kývne Lounům, nebylo jednoduché. "V kopřivnickém klubu se moc lidí nepohybuje, takže ztráta jednoho je citelná. Musel jsem tam svůj odchod probrat," přibližuje Bartoň peripetie kolem vytouženého přestupu do interligové společnosti.

Přiznává, že ne všichni chápali, proč se vydává 400 kilometrů daleko. "Někteří si ještě teď klepou na čelo," líčí. Ptali se: proč zrovna Louny, kterým se nedaří? "Interligu by chtěl trénovat každý. Vím, že jdu do velkého rizika, ale chci dokázat, že jeden, dva, tři týmy z Česka jsou horší než Louny."

Za pár dní si udělal představu, na kterých místech kádr potřebuje doplnit. Jména vyhlédnutých posil nepoví. "Nikoho ze současného mužstva neodepisuji, to ne. Jenže je nutné vytvořit větší konkurenci, čtrnáct hráčů je na interligu málo," uvědomuje si.

V pátek první trénink, v sobotu druhý a den nato premiéra. Bartoň si užil úspěšný vstup do nového prostředí. Mužstvo dotáhl k druhé výhře v sezoně, porazilo Kostelec o tři góly.

"Kluci mi vyšli vstříc a trénovali i v sobotu. Rychle pochopili taktické věci na Kostelec, jsou zkušení. Některé pokyny dokázali v zápase dodržet, jiné nejspíš zažijí až za čas," míní nový šéf kabiny nováčka. Po debutu zvolal: "Louny mají víc než na patnácté místo!"