BMW Championship 2009 - Tiger Woods, 3. kolo.

BMW Championship 2009 - Tiger Woods, 3. kolo. | foto: AP

Woods! Woods! Woods! Unikátní svědectví o umění světové jedničky

  • 5
Má-li golfista před posledním kolem před ostatními náskok sedmi ran, není to obvyklé. Je to zcela výjimečné. Až se na mysl dere otázka, jestli je to vůbec normální. Tiger Woods je něčeho takového schopen, právě to dokázal na BMW Championship, je tedy třeba mít na zřeteli, že jde o věc zcela normální a běžnou.

Američan přitom ani nezahrál žádný rekord. Na hřišti v Lemontu nedaleko Chicaga si v sobotním třetím kole připsal 62 ran, tedy devět pod par. Je to výjimečná věc, to ano. Letos to na třetím turnaji play-off PGA Tour ještě nikdo nedokázal, Cog Hill doznalo určitých změn, které odborníci ještě před několika dny označovali za nepříjemné pro Woodsovu hru.

Najednou je všechno jinak. Světový hráč číslo 1, jenž v minulém týdnu přišel o vedení v seriálu, jako by si konečně uvědomil, jak jedná pravý vladař. S absolutismem tíživějším než jaký zažívali Češi za bachismu, rozdrtil zbytek startovního pole turnaje, jenž je přísně výběrovým. Pouhá sedmdesátka nejlepších se jej smí účastnit. Je to přehlídka těch nejvyšších ambicí, jaké v golfu jsou. A Woods je všechny zašlapává do země.

Pohled na Woodsovu skorkartu přitom říká, že den začal nevalně. Bogey na čtyřparové jedničce nikoho nepovzbudí. On však začal svou sérii mínusových výsledků hned na trojce a od té doby z nastoleného trendu neslevil. Ozdobou jeho sobotního výsledku je eagle na jamce číslo devět. Ve druhé polovině kola ubral monarcha světového golfu dalších pět úderů.

Je zajímavé, že třiatřicetiletý hráč si v Lemontu drží takovou suverenitu, přestože patuje stále stejně... průměrně. V sobotním kole měl 27 patů stejně jako ve čtvrtečním, kdy hrál tři pod par. Jen o málo lepší byl v pátek, kdy skončil na bilanci -4. Třetí den ho ale zastihl v mimořádné forměl na drajvu. I díky tomu se na sedmnácti grýnech ocitl Woods v regulaci, což je úžasné.

Na druhém místě za suverénem turnaje figurují Američan Brendt Snedeker, jenž se tam posunul z osmé pozice, a Australan Marc Leishman, až 67. hrář v pořadí FedEx Cupu. Pokud svou pozici udrží, dostane se bez problémů mezi třicítku účastníků závěrečného turnaje play-off americké PGA Tour. Tam míří i Sergio García z děleného osmého místa, ale i on bude své postavení obhajovat v silné konkurenci nedělního finále.

Přece jen důstojnější roli začal hrát v Cog Hill lídr celé série Steve Stricker. Jeho even par po třech kolech znamená dělené třicáté místo. Konečně se mu povedlo dostat se do mínusových čísel (o tři rány), ale šance, že by drtivé Woodsově zteči jeho vedoucí pozice odolala, je zase o něco menší.