Ondřej Lieser kontroluje svůj odpal.

Ondřej Lieser kontroluje svůj odpal. | foto: Archiv Ondřeje Liesera

Českými golfisty roku jsou profesionálové Lieser a Spilková

  • 0
Nečekaný vítěz Challenge Tour Ondřej Lieser a Klára Spilková jsou nejlepšími českými profesionálními golfisty roku. Mezi amatéry dál vládne Jiří Zuska a premiérově se na trůn dostala Denisa Vodičková. Jubilejní pětadvacátý ročník Večera českého golfu, ankety České golfové federace (ČGF), se kvůli koronaviru uskutečnil bez diváků v sále.

„Pocit je to krásný. Poslední tři týdny to bylo hektický a jsem rád, že si cenu můžu převzít,“ řekl devětadvacetiletý Lieser v přenosu stanice Golf Channel.

Lieser v listopadu jako první český hráč vyhrál v Cádizu turnaj Challenge Tour. Na Mallorce pak ovládl i finále druhé evropské série, kterou vyhrál i celkově a příští rok bude hrát European Tour. Ve světovém žebříčku se díky tomu dostal do druhé stovky a aktuálně je 51. mezi šedesátkou hráčů pro olympiádu v Tokiu.

Spilková je nejlepší českou profesionálkou dlouhodobě. „Je to nádhera, vždycky mě to zahřeje u srdce,“ řekla s cenou v podobě skleněného srdce v ruce.

Druhou sezonu na LPGA Tour začala Spilková osmým místem v Boca Raton, čímž vylepšila své i české maximum na vrcholné ženské sérii. Ve zbytku koronavirem výrazně zkrácené sezony už se jí tolik nevedlo. Uspěla před českými fanoušky koncem srpna na European Tour v Berouně, kde skončila třináctá.

Klára Spilková na US Open

Vodičková se stala nejlepší amatérkou v patnácti letech. „Mám velkou radost, na začátku sezony bych to nečekala,“ řekla vítězka mezinárodního mistrovství amatérů na rány dospělých a vítězka Czech Golf Amateur Tour.

Sezona ovlivněná opatřeními proti šíření nemoci covid-19 přinesla nárůst počtu golfistů. „To je podstatná věc. Po několika letech lehkých propadů v řádu stovek je letos golfistů víc,“ pochvaloval si Zdeněk Kodejš, který po osmi letech skončí v čele golfové federace. „Takže předáváme žezlo federace v dobrém stavu,“ dodal. Jeho nástupce bude zvolen v březnu na konferenci ze čtyři kandidátů.

Natáčení předávání se konalo dva dny v pražském Slovanském domě a na Moravě. „Byla to taková golfová Pošta pro tebe. Za šestnáct hodin jsme ve čtyřech ujeli osm set čtyři kilometrů,“ popsal generální sekretář ČGF Aleš Libecajt.

Ocenění České golfové federace za rok 2020

Nejlepší profesionálové: Klára Spilková a Ondřej Lieser.

Nejlepší amatéři: Denisa Vodičková a Jiří Zuska.

Výroční cena České golfové asociace hendikepovaných: Milan Turek.

Cena Českého svazu greenkeeperů: František Hrabě.

Výroční cena PGA of Czech Republic: Tomáš Gryc.

Nejoblíbenější hřiště: Loreta Golf Club Pyšely.

Nejkvalitnější hřiště: Panorama Golf Resort.

,