Areál Earth Course, dějiště Dubai World Championship 2009.

Areál Earth Course, dějiště Dubai World Championship 2009. | foto: Vít Koďousek

Němými kulisami za velkým divadlem, to je dubajská cesta na golf

  • 0
(Od spolupracovníka idnes.cz) - Dlouhé kolony aut, hluk a prach. Rozestavěné domy, na horizontu linie mrakodrapů a jeřábů. I takový je příjezd do "zeleného" areálu, dějiště finálového turnaje evropské PGA Tour – Dubai World Championship. Jednoduše řečeno: velké divadlo šité horkou jehlou!

Trvalo skoro pětačtyřicet minut, než mě kyvadlový autobus dopravil z nedalekého hotelu určeného pro média na hřiště Earth Course v Jumeirah Golf Estates.

Tedy na místo, kde se koná klání absolutní špičky evropské profesionální série. Za cestovní problémy mohla z velké části dopravní špička, která i v brzkou ranní hodinu – odjížděl jsem na hřiště v šest ráno – už pomalu a jistě zacpávala ulice blízkovýchodní metropole.

Pomalu se rozednívalo a paprsky vycházejícího slunce zřetelně odkrývaly všechny nedostatky a nedodělky v těsné blízkosti hřiště. A bylo jich hodně. Okolí resortu Earth Course se nedá nazvat malebným ani náhodou. Rozestavěné domy, prach, hromady písku a suti jsou neuměle skryty za bambusovými ploty.

Domy opuštěné, bez lidí a jakoby bez duše. Stojí tu jen jako němé kulisy, pomníky někdejšího stavebnímu boomu. Ale ekonomická krize dolehla i na tak bohatou oblast, jakou je Dubaj. Část města – Jumeirah Golf Estates – měla ve svém původním plánu čtyři hřiště. Nicméně doslova v hodině dvanácté tu dokončili alespoň toto jediné.

Areál Earth Course, dějiště Dubai World Championship 2009.

Ovšem Earth Course z pera designéra Grega Normana je nádherným pohlazením po duši všech golfistů. Jeho délka sice budí respekt – profesionálové hrají oficiálně 7017 metrů – ale ty pohledy, ty stojí za to. Nádherné bílé písky připomínají Augustu a sytě zelené ferveje vyvolávají pocit, že tohle hřiště se snad ani nemůže rozkládat v poušti.

Náročné a rychlé greeny, velmi zvlněné, pak nutí hráče soustředit se na každý pat. Impozantní je také pohled na prostorný široký driving, posetý řadou target greenů. Jediné, co tady opravdu chybí, je kvalitní klubovna. Rozestavěné monstrum by však brzy mělo být hotovo a sloužit svému účelu.

Dubai World Championship právě začal. Má ještě spoustu neduhů a těžkostí. Bude potřebovat čas a další investice. Jen díky nim se na velkém divadle šitém horkou jehlou v budoucnosti může odehrát překrásné představení se skvělými aktéry. Ostatně – na tom záleží ze všeho nejvíc.