Loren Roberts (vpravo), vítěz Champions Tour 2009, a John  Cook, vítěz finálového turnaje Charlës Schwab Cup Championship.

Loren Roberts (vpravo), vítěz Champions Tour 2009, a John Cook, vítěz finálového turnaje Charlës Schwab Cup Championship. | foto: AP

Král mechu Roberts v golfovém důchodu dál vydělává miliony dolarů

Ani jednou nezískal na Champions Tour nejvíc peněz (třikrát byl ve finančním žebříčku druhý), ale už podruhé má Charles Schwab Cup. "Šampion šampionů" Loren Roberts vyhrál zámořskou sérii pro profesionály-seniory a znovu si na turnajových odměnách přišel na více než dva miliony dolarů.

Čtyřiapadesátiletý rodák ze San Luis Obispo v Kalifornii přestoupil mezi profesionály už ve dvaceti a cesta na vrchol, během níž to zkoušel třeba i na australasijském okruhu, mu trvala deset let. Jako třicetiletý se zúčastnil prvního turnaje kategorie major (dělené 34. místo na US Open) a mezi lety 1994 a 2002, v době své vrcholné výkonnosti, vyhrál osm podniků PGA Tour.

Přestože se zúčastnil Ryder Cupu a dvakrát byl členem vítězného týmu v Presidents Cupu, nikdy si nezískal takový věhlas jako teď, kdy hraje v kategorii od padesáti let výš. "Tohle je jeden z mých největších úspěchů, protože v první polovině roku jsem nehrál dobře," uvedl šťastný vítěz Champions Tour, v níž letos vyhrál tři díly.

charles schwab cup

1. Loren Roberts      2,670
2. John Cook            2,351
3. Fred Funk            2,349
4. Bernhard Langer 2,322
5. Jay Haas              1,984

Vynikající "patér" Roberts, přezdívaný proto Král mechu (Boss of the Moss) si na podílech z dotací vydělal 1 960 613 dolarů a k nim přidal 51 257 z akcí PGA Tour. Letos hrál tři a v US Bank Championship se dělil o čtyřiadvacáté místo. Dvoumilionovou hranici překonal potřetí z pěti let, kdy hraje seniorskou soutěž, ve zbylých dvou letech zůstal těsně pod ní.

Roberts každoročně věnuje část svých váher na konto golfového mládežnického programu výchovy talentů v oblasti Sacramenta.

Více než on si letos mezi padesátníky a staršími vydělal jen Němec Bernhard Langer (2 139 451 USD), avšak podle bodového systému Charles Schwab Cupu mu patří až čtvrtá pozice.

finanční žebříček

(Champions Tour v USD)

1. B. Langer      2 139 451
2. L. Roberts     1 960 613
3. John Cook     1 798 664
4. Jay Haas       1 758 395
5. Fred Funk     1 563 810

V Sonomě, kde se hrál finálový turnaj, nezačal Roberts dobře a po dvou kolech to vypadalo, že by o pozici celkového lídra mohl přijít. O víkendu ale zahrál dvakrát 66 ran (vždy šest pod par) a symbolicky se podělil o šesté místo s Langrem a Tomem Watsonem, největší legendou mezi hráči Champions Tour. "Hrál jsem dva různé turnaje," pochvaloval si své zlepšení nejúspěšnější muž sezony.

Zopakoval své vítězství z roku 2007, přičemž rok předtím o něj přišel jen těsně vinou trojpatu na závěrečné jamce finálového turnaje.