Phil Mickelson zakončil sezonu vítězstvím HSBC Championship

Phil Mickelson zakončil sezonu vítězstvím HSBC Championship | foto: AP

Els utopil prvenství v šanghajské vodě, Woods odpadl, vítězem Mickelson

  • 3
Souboj titánů o vítězství na HSBC Championship se nekonal - Tiger Woods odpadl po polovině kola. Mickelson nepředvedl žádný úchvatný golf, ale zvítězil díky tomu, že skvěle hrající Els poslal na poslední jamce míček do vody.

Phil Mickelson se v dramatickém finálovém kole stal vítězem turnaje WGC - HSBC Champions v čínské Šanghaji. Jako jediný zahrál všechna čtyři kola pod 70 ran a se skóre -17 vyhrál o jednu ránu před Erniem Elsem. Třetí skončil Ryan Moore.

Kdo čekal "souboj titánů" Mickelsona a Woodse, kteří se po nějaké době opět sešli ve finálovém flightu, na mnoho si nepřišel. Oba zůstali daleko za svými schopnostmi, zejména na první devítce. Po ní byl Mickelson v paru, Woods kvůli dvěma bogey, jednomu double bogey a jen jedinému birdie na +3.

Phil Mickelson, Tiger Woods, HSBC Championship

A na první místo tak útočili jiní. Zejména Ernie Els a mladík Rory McIlroy. Oba zahráli nejlepší kola dne, když šanghajské hřiště obešli za 63 ran (-9), což je o devět úderů lepší výsledek, než který nakonec zahrál Tiger Woods.

Jihoafričana Else, bývalou světovou trojku, nedělní výsledek katapultoval na druhé místo a za Mickelsonem, který na druhé devítce zahrál tři birdie, zaostal o pouhou jednu ránu. Přitom Elsbyl dlouho blízko prvenství, ale přišla jediná chyba na poslední jamce - právě ve chvíli, kdy se Mickelson trápil na šestnáctce, na ní poslal míček do vody a zapisoval bogey.

"Ernie zahrál opravdu skvělé kolo. Bylo to úžasné, musel jsem bojovat až dokonce a nebylo to jednoduché," uvedla světová dvojka Mickelson.

"Dneska to byl výborný den, i když samozřejmě mě mrzí ta osmnáctka. Ale i tak jsem zahrál 63 ran," uvedl 40letý Els.

Ernie Els, HSBC Championship

Vyrovnaný boj na čele evropského finančního žebříčku

Úchvatnou první devítku předvedl McIlroy. Dvacetiletý velký talent ze Severního Irska na ní zahrál sedm birdie a jedno bogey. Další tři birdie přidal v závěru kola. McIlroy, který je stále ve hře o vítězství v evropském finančním žebříčku, skončil čtvrtý. Oba jeho soupeři o trůn evropského golfového krále skončili těsně za ním - dvojka Martin Kaymer šestý a lídr žebříčku Lee Westwood osmý.

Tiger Woods nakonec skončil se ztrátou pěti ran na Mickelsona na děleném šestém místě.

"Nebyl to dobrý den. Cokoliv se mohlo pokazit, tak se pokazilo," řekl zklamaný Woods.

Pro Mickelsona je to úspěšné zakončení těžké sezony, ve které se musel vyrovnávat ze zjištění rakoviny prsu u své ženy i matky. I přesto vyhrál letošní druhý podnik World Golf Championship, za který si odnesl šek na 1,2 milionu dolarů.

"Je skvělé takovýmto způsobem zakončit sezonu," dodal Mickelson.

Pro Mickelsona tato sezona padla, Tiger Woods hraje od čtvrtka Australian Masters, kterého se má zúčastnit i Alex Čejka. Evropští golfisté již vzhlížejí finále své tour, které proběhne 19.-22. listopadu v Dubaji.

HSBC Championship - konečné pořadí

1. Phil Mickelson (USA) -17
2. Ernie Els (JAR) -16
3. Ryan Moore (USA) -15
4. Rory McIlroy (Sev. Irsko) -14
5. Nick Watney (USA) -13
6.-7. Martin Kaymer (Německo), Tiger Woods (USA) -12
8.-9. Alvaro Quiros (Španělsko), Lee Westwood (Anglie) -11

Kompletní pořadí najdete zde