Hamilton v boxech

Hamilton v boxech - Hamilton z týmu McLaren v boxech při GP Turecka. | foto: Reuters

Za zastávku v boxech navíc mohl Hamiltonův jízdní styl

  • 4
Proč musel Hamilton při Velké ceně Turecka třikrát do boxů? Protože má zcela jiný styl řízení než všichni ostatní jezdci. Vzniká tak riziko poškození pneumatik. "Výrobce gum oznámil, že u mě hrozí defekt. Kvůli tomu jsem musel třikrát do boxů, což mi v závodě moc nepomohlo," lamentoval Hamilton.

Třiadvacetiletý jezdec McLarenu tankoval na okruhu v Istanbulu třikrát, zatímco jeho soupeřům z Ferrari stačily dvě zastávky.

Bridgestone se obával, že dojde ke stejné závadě, kvůli které musel Hamilton v Turecku skončit v srpnu loňského roku. Mluvčí Bridgestonu oznámil, že k tomuto závěru došli už před sobotní kvalifikací.

"Loňský problém způsobila výjimečná kombinace jízdy proti směru hodinových ručiček, tří vrcholů a velmi silné G-síly v osmé zatáčce," uvedl mluvčí.

"Loni tyto problémy neměl jen Lewis. Proto jsme přes zimu změnili konstrukci a posílili stavbu pneumatik pro všechny Velké ceny letošní sezony. Už nikdo z jezdců neměl ani náznak podobných problémů s pevností. S jedinou výjimkou. A tou je Lewis," vysvětloval Bridgestone.

"Má zvláštní jezdecký styl, který směřuje velký nápor na pravou přední pneumatiku."

Proto se tým rozhodl vložit do Hamiltonovy strategie pro závod jednu zastávku v boxech navíc.

Loni Hamilton kvůli defektu dokončil až na pátém místě. Drama s částečně šťastným koncem ho připravilo minimálně o třetí místo.

Hamiltonovy problémy by se neměly už nikdy opakovat, V sezoně 2009 by se měly do závodů formule 1 vrátit hladké pneumatiky, které mají kromě vyšší přilnavosti i lepší pevnost.

Výsledky závodu najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž