Valtteri Bottas. Räikkönenovsky sevřeným výrazem v sobě Fina nezapře.

Valtteri Bottas. Räikkönenovsky sevřeným výrazem v sobě Fina nezapře. | foto: Roman Klemm

Valtteri Bottas: rychlejší náhradník za Sennu udělal v Malajsii dojem

  • 6
Přišel, viděl, zvítězil. Tedy nezvítězil, ale při své premiéře o víkendu Grand prix rozhodně zapůsobil. Mladý Fin Valtteri Bottas byl v pátečním tréninku rychlejší než závodní jezdec Williamsu, Pastor Maldonado.

Úřadující šampion GP3 se usadil do vozu Bruna Senny, tedy Brazilce, který s Maldonadem pravidelně prohrává rozdílem třídy a předvedl jízdu, o které si může nechat synovec legendárního pilota jenom zdát.

Aby také ne. Bottas byl v každé juniorské sérii, v níž se objevil, měřítkem kvality. Bottas málokdy chyběl na stupních vítězů. Tedy přesně tam, kam se mladý Senna dostal třeba v GP2 jen občas a s notnou dávnou štěstí.

"Samozřejmě je pěkné, že jsem byl rychlý, ale trénink před Velkou cenou není o časech na jedno kolo," zůstával dvaadvacetiletý Fin nad věcí. Stejně jako Pastor jsem měl různé úkoly, které je třeba před Velkou cenou vyřešit. Pracoval jsem na nastavení vozu, a pokud jsem měl dobré časy na kolo, je to příjemný bonus, ale nic víc."

Ať chtěl, nebo ne. Bottase si novináři všimli. Málokdy se stává, aby jezdec při svém debutu v tréninku formule 1 byl tak rychlý. Aby útočil na desítku nejlepších a nic nezaostával za svým týmovým kolegou. A přesně tohle Bottas dokázal. Po rychlé trati poblíž Kuala Lumpuru kroužil bezpečně a bez chyb.

"Mám z tréninku dobrý pocit," sdělil. "Vše šlo podle plánu, do puntíku jsme naplnili testovací program a auto bylo velmi dobré."

Teď musí Bottas čekat, až se Frank Williams naštve, a pomalého Sennu pošle navzdory návalům nostalgie zpátky do Brazílie. Nebude to však snadné. Brazilec má silné sponzory a ti by mohli nepříliš majetnému týmu z Grove chybět.

"Rychle jsem se dostal do rytmu a v autě se okamžitě cítil velmi jistě. Ale stále se toho musím hodně učit," dodal Bottas jakoby věděl, že k závodní sedačce má ještě daleko.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž