Peugeot se chce vrátit do formule 1

Paříž - Francouzský výrobce automobilů Peugeot má podle zákulisních informací velký zájem vrátit se v roce 2003 do formule jedna. Firma svět grand prix opustila koncem roku 2000, kdy její motory používala nyní již neexistující stáj Prost. Její představitelé si tehdy na francouzské agregáty velmi stěžovali. Peugeot nyní po úspěších v automobilových soutěžích touží po vavřínech i z formule jedna.

Po krachu Prostu a neúspěchu tajemného projektu Phoenix podnikatele Charlese Nickersona zůstává pro příští sezonu místo dvanáctého týmu na startovním roštu neobsazené. Je tak volné pole působnosti pro další automobilku, která by měla zájem se v sérii prezentovat. Pravděpodobně jí nebude Volkswagen, jenž podobné zmínky striktně odmítl. Peugeot údajně jedná se společností Asiatech, která od něj právě v roce 2000 koupila motorářské centrum v francouzském Velizy.

Peugeot získal tituly ve světovém šampionátu automobilových soutěží v letech 2000 a 2001, ale stále pošilhává po formuli jedna, kterou považuje za neuzavřenou kapitolu. Francouzi se však nechtějí spokojit s rolí pouhého dodavatele agregátů s tím, že na ně zbyly jen druhořadé týmy, které nemají mnoho šancí na velký úspěch.

Pokud by Peugeot chtěl do F1 vstoupit, musel by zaplatit vstupní poplatek 28 milionů dolarů a ročně do stáje investovat minimálně dalších 75 milionů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž