Robert Kubica při představení monopostu týmu Lotus Renault GP.

Robert Kubica při představení monopostu týmu Lotus Renault GP. | foto: AP

Kubicu naposledy operovali. Vrátí se do formule 1?

  • 7
Po sedmi měsících od ošklivé nehody v rallye podstoupil Robert Kubica prý definitivně poslední operaci zraněné ruky. Teď začíná fáze rehabilitace. Jenže bude šestadvacetiletý Polák vůbec schopný vrátit se do formule 1?

Zpět ho chce jeho tým. Zpět chce i on. "Zvládne to, stoprocentně!" tvrdí český rallyový jezdec Jan Kopecký, Kubicův dobrý kamarád. A sám Kubica v červenci prohlásil: "Příští rok chci být zase na startovním roštu."

Jenže... Po nedělní Kubicově operaci ruky, která je už od únorové nehody několikátou (přesný počet se nezveřejňuje), jeho manažer Daniele Morelli pro stanici RAI nejdřív říkal: "Naštěstí mohu potvrdit, že operace byla úspěšná. Funkčnost lokte je opět v pořádku. Byla to poslední operace a už od zítřka začne Robert se speciálním tréninkem, aby ruku definitivně uzdravil."

Po příjemných větách však přidal další, nepříliš pozitivní slova. "Kdy se Robert vrátí? To teď nikdo z nás neví. Víc budeme vědět možná za měsíc, teď je potřeba, aby opět nabral fyzickou sílu, kterou ztratil během mnoha týdnů hospitalizace. Nechme pracovat přírodu."

A právě fyzička je problém. Když před několika týdny zveřejnila polská televize záběry zraněného jezdce, lidé se nestačili divit. Byl na nich pohublý chlapík, který téměř nemohl hýbat rukou. Později navíc vyšly zprávy, že má Kubica po dvou operacích potíže s hybností prstu, což by při řízení F1 byl velký problém.

Přesto ještě před nedělní operací tvrdil: "Nehoda na mně nezanechala žádné stopy. Cítím se tak, jako by se nic nestalo. Věřím, že se vrátím ještě silnější. Závodění se nezapomíná – stejně jako jízda na kole."

Závodění se sice nezapomíná, ale nikdo Kubicovi nezaručí, že bude stejně rychlý jako předtím, ztratí jistotu. Navíc varováním je, že mnozí jezdci, kteří měli mnohem menší zranění než to Kubicovo z únorové rallye (tehdy byl v přímém ohrožení života), se vrátit do formule 1 už nedokázali.

Pakliže by to Kubica dokázal a příští rok se objevil na startu, velmi pravděpodobně ztratí na jistotě, jeho výkony nebudou tak přesvědčivé. Možná i proto stáj Renault, za kterou jezdil, navrhovala, že by se v počátečních fázích návratu mohl účastnit jen pátečních tréninků.

Kubicův manažer Morelli však řekl: "Pokud se Robert vrátí, nebude chtít žádné milodary či shovívavé nabídky." A jeho kamarád Kopecký tvrdí: "Zaslouží si, aby se dostal co nejdříve zpátky. Ve formuli 1 má pořád šanci být mistrem světa."

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž