Kalendář F1 čekají radikální změny

Nürburgring - Boss formule jedna Bernie Ecclestone během Velké ceny Evropy na německém okruhu Nürburgring potvrdil, že v roce 2004 dozná kalendář velkých cen radikálních změn. Jednasedmdesátiletý Brit prohlásil, že v roce 2003 se žádné novinky očekávat nedají, ale o rok později chce v seriálu grand prix přivítat zcela nové lokace. Jedním z nových podniků by podle něho měla být Velká cena Číny, protože nejlidnatější země světa je velkým ekonomickým a marketingovým lákadlem. "Příští rok bude ten samý, ale další sezony dva tři závody vyřadíme a nasadíme místo nich jiné. Mohli bychom se přesunout do místa, kde je hodně lidí a jedí čínskou stravu," zažertoval Ecclestone pro britskou televizní stanici ITV.

Kandidátů na uvolněná místa je již nyní celá řada. Mezi nejžhavější patří Rusko, kde se angažuje majitel Arrowsu Tom Walkinshaw. Stavba na ostrovu Nagatino jižně od Moskvy ale momentálně vázne. Větší šanci tak má Egypt, kde vláda již projekt okruhu v blízkosti pyramid schválila a práce na něm by měly skončit do roku 2004. To je pro Egypťany výhodně, protože by tak stihli plánovanou čistku v kalendáři formule jedna.

Další zájemci o grand prix pocházejí z Blízkého Východu, konkrétně ze Spojených Arabských Emirátů (Dubaj), Bahrajnu a také Turecka, jež chce postavit trať v Izmiru. Média dříve také spekulovala o touze po vlastní grand prix ze strany Libanonu či Jižní Afriky.

Otázkou také zůstává, které okruhy by měli seriál závodů F1 opustit. V první vlně to asi budou grand prix v zemích, kde jsou nyní dva podniky šampionátu, tedy Německo a Itálie. O dalších potenciálních obětech se nyní lze jen dohadovat.

Kandidáti na novou velkou cenu F1
Čína
Rusko
Egypt
Spojené Arabské Emiráty
Bahrajn
Turecko
Libanon
Jižní Afrika


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž