Honda posiluje pro Monako týmy F1

Londýn - Po dramatické a emocemi rozvířené Velké ceně Rakouska, kde Honda konečně získala první body sezony a jeden její jezdec zázrakem unikl téměž nezraněn z hrozivé havárie, míří japonská automobilka do sedmého dějiště letošní sezony formule 1. Její partnerské týmy DHL Jordan Honda a Lucky Strike B.A.R Honda ovládá před Velkou cenou Monaka rozdílná nálada. Jordanu se na A1-Ringu konečně podařilo získat umístění v první šestce a zanechal tak BAR osamocený na posledním místě Poháru konstruktérů. V Monaku bude pokračovat proces obnovy Hondy, který byl započat Velkou cenou Španělska. Další nový inženýři a technici se připojí k týmů.

Od rotace pracovních sil si Honda slibuje, že mladí inženýři pomohou po návratu z Evropa svými zkušenostmi z abolutního vrcholu motorismu při jiných projektech doma v Japonsku. Ke každé stáji by mělo přijít asi dvacet nových lidí do závodního týmu a deset do testovacího.

"Těším se až uvítáme v Monaku nové inženýry a techniky, kteří se připojí k týmům Hondy. Jsem si jist, že budou odvádět skvělou práci." uvedl Shuhei Nakamoto, závodní a testovací manažer Honda Racing.

Poté se již Nakamato zaměřil na nadcházející závod. "Každý ví, že Monako není trať náročná na výkon. Řidičské schopnosti, akcelerace a účinnost aerodynamiky budou klíčem k úspěchu. Potřebujeme udělat menší změny na motoru. Budeme se snažit udržet ho po celou dobu v maximální výšce otáček."

Monako je spolu s Monzou nejúspěšnějším okruhem F1 v historii Hondy. Její vozy v Monte Carlu zvítězily již šestkrát. Největší měrou se o to zasloužil Ayrton Senna. Mezi lety 1987 a 1992 zde zvítězil s motorem honda pětkrát. Čtyřikrát to bylo s vozem mclaren-honda a jednou s lotusem-honda. Jedním prvním místem ho doplňuje první muž Velké ceny Monaka 1988 Alain Prost na mclarenu-honda.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž