Rubens Barrichello před kvalifikací Velké ceny Austrálie.

Rubens Barrichello před kvalifikací Velké ceny Austrálie. | foto: AP

Hloupá chyba a pomalé auto. Williams se v Austrálii trápí

  • 0
Jedna hloupá chyba. Jedna hloupost a bylo po šancích. V trénincích tým Williams naznačoval, že bude v Austrálii bojovat o body. Ale v kvalifikaci se nejzkušenější pilot startovního pole Rubens Barrichello uvedl školáckou chybou. Poslal auto v hodinách do kačírku.

Brazilec uvízl se svým williamsem ve štěrku. Bez výsledku zoufale protáčel kola. Jeho monopost vypadal jako ryba na suchu. Do úvodního závodu sezony odstartuje veterán ze sedmnácté příčky. Daleko za nejlepšími. Ale i za těmi průměrnými.

Brzo devětatřicetiletý Barrichello sice bez potíží zvládl postup do druhého kvalifikačního dějství, ale poté ve třetí zatáčce na začátku letmého kola dostal smyk. Jeho neovladatelné auto se roztočilo, překonalo trávník vedle trati a zapadlo do štěrku. Byl konec.

"Bylo to hloupá chyba. Moje chyba. Byl jsem v zatáčce trochu široký a neudržel auto ve stopě. Pneumatiky ještě nebyly v ideální provozní teplotě. Ale to platilo pro všechny, kteří začínali letmé kolo na měkkých gumách," litoval Barrichello svého zkratu.

Stáji Williams se na úvod sezony nedaří. Další pilot týmu Pastor Maldonado z Venezuely je nováčkem seriálu a na postup do finálového dějství kvalifikace neměl. Tradiční stáj tak nemá auto v desítce nejlepších na startovním roštu, což se jí minulý rok příliš často nestávalo. Po dopoledních technických potížích s převodovkou se objevil další problém - s rychlostí.

"Naše časy v kvalifikaci mě nemile překvapily. Když to porovnám s ostatními, měli jsme být výš. Čekali jsme, že se nám bude dařit více," přiznal jezdec. "Naše auto prostě nevypadá rychle."

Ale jedno pozitivum na nevydařené kvalifikaci Barrichello našel. Před prvním závodem na pneumatikách Pirelli nikdo netuší, jak dlouho směsi vydrží. Kolikrát bude nezbytné zastavit v boxové uličce. A v tom má Williams výhodu.

"Alespoň jsme ušetřili sadu pneumatik. Nikdo netuší, co se v závodě stane a my máme teď širší možnost volby strategií," dodal před závodem.

Rubens Barrichello při kvalifikací Velké ceny Austrálie F1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž