Ferrari zakončilo sezonu ve velkém stylu

Suzuka - Jak jinak by mohla stáj Ferrari ukončit senzační sezonu, v níž zbytek pole deklasovala, než dalším doublem? Italské stáji vycházelo v Japonsku vše: kvalifikace, nastavení vozu, start, závodní strategie, zastávky v boxech i výdrž motorů. Z vítězství, letos jedenáctého, se radoval pětinásobný světový šampion Michael Schumacher, který však o letošním triumfu rozhodl již v létě v Magny Cours. Druhý dojel o půl vteřiny za ním Rubens Barrichello, jenž skončil za svým stájovým kolegou druhý i v celkovém hodnocení šampionátu.

Třiatřicetiletý Schumacher také dosáhl absolutně největšího počtu bodů v jedné sezoně, když jich letos vybojoval neuvěřitelných 144 a Ferrari je již 53 závodů nepřetržitě na stupních vítězů. "Těžko se hledají slova, která by popsala takovou úspěšnou sezonu, ale výsledky hovoří samy za sebe. To, že jsme byli ve všech závodech do třetího místa, plně ukazuje na to, jakou práci tým odvedl. Dnešní závod byl skvělý pro japonské fanoušky, kteří mají dnes dva vítěze: mě a Sata, jenž poprvé  bodoval právě doma. V grand prix jsem dobře odstartoval, vybudoval si náskok a zastávky v boxech byly naplánovány na ten správný čas," uvedl Michael Schumacher.

"Je neuvěřitelné být členem tak úspěšné rodiny," přidal se Rubens Barrichello. "Musím poděkovat Bridgestone, s jeho lidmi jsme spolupracovali tento víkend ještě více, než jindy. Měli jsme překrásnou sezonu, při níž se nám vyplatila všechna ta těžká práce, kterou jsme vynaložili."

"Na startu jsem na Michaela trochu ztratil. První kola se auto chovalo trošku neklidně a já si musel dát pozor, abych se nedostal do smyku a neponičil si tak gumy. Po první zastávce v boxech jsem sice s nastavením vozu nebyl ještě úplně spokojen. Ale to byl jediný můj problém a dalo se s ním poprat. Možná jsme při výběru nastavení vozu trochu šlápl vedle. Jenže jsem měl velký náskok a tak jsem se mohl koncentrovat na jeho řízení," dodal Brazilec.

Spokojený byl i šéf stáje Jean Todt: "Bylo to snové finále snové sezony. Nemohli jsme snad už chtít víc. Dosáhli jsme toho hodně: patnáct vítězství, devět double, Michael má třetí titul v řadě za volantem ferrari a stáj je počtvrté za sebou vítězem Poháru konstruktérů. Rubens je celkově druhý a celkově jsme nasbírali 221 bodů, což měly všichni ostatní dohromady."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž