florbal, ilustrační foto

florbal, ilustrační foto | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Znojemská florbalová premiéra: drama až do konce

  • 0
Premiéra to byla velkolepá. Florbalisté TJ VHS Znojmo sice ve svém historicky prvním extraligovém utkání podlehli pražskému Future 4:5, ale kdo v sobotu navštívil znojemskou sportovní halu, musel odcházet spokojený.

Znojemský florbal se předvedl skvěle po všech stránkách.

Zaprvé: domácí předvedli srdnatý výkon a vítězstvím si hosté nemohli být jisti až do poslední vteřiny. I florbalové krásy se fanoušci dočkali.

Zadruhé: do haly si našly cestu více než čtyři stovky diváků, a tak na některé dokonce nezbylo místo a museli vzít zavděk stáním. Díky fanklubu a bubeníkům může Znojmu atmosféru závidět leckterý jiný extraligový klub.

Zatřetí: klub myslí na diváky i o přestávkách. Doplňkový program ocenili zaslouženým potleskem pro děvčata i chlapce, kteří předváděli parádní taneční kreace.

A je potřeba také dodat, že ve Znojmě se florbalu daří. "Máme tu zázemí a pro diváky je to nové. Hokeje už jsou lidi asi nabažení. A my nepotřebujeme 5 tisíc diváků, nám stačí pět set. Když budou chodit, tak přidáme ještě lavičky pod tribunu," tvrdí prezident klubu a trenér Libor Šťasta.

Znojmo je nejmenší extraligové město. A to pro něj může být výhodou.

Nemusí se krčit ve stínu ostatních sportů jako například v Praze, Ostravě nebo Brně. A tak si sobotní večer zpestřili na utkání i takoví hosté jako hokejista Karel Plášek nebo plavec Květoslav Svoboda a samozřejmě také starosta Petr Nezveda.

"Jsem rád, že se tady takoví lidé objevili," těší Šťastu popularita florbalu ve městě.

Po sportovní stránce by se Znojemští nemuseli bát, že dopadnou jako někteří nováčci před nimi a po roce se s nejvyšší soutěží rozloučí.

"Odehráli jsme to důstojně a už se těšíme na další zápasy. Ukázali jsme, že do extraligy patříme," míní Šťasta.

Do oblačných výšin si však stoupat nedovolí. Přeci jen rozdíl mezi první ligou a extraligou je značný.

"Samozřejmě stojím pevně nohama na zemi. Pořád máme ve hře dost chyb, ale hráči ukázali, že mají kvality, jsou techničtí. A věřím, že se to bude zápas od zápasu zlepšovat," očekává rostoucí výkonnost svěřenců trenér.

Má na čem stavět. A hlavně má jistotu v bráně. Mladý Vladan Sukač, který přišel před sezonou z Vítkovic, chytal skvěle. "Už před dvěma lety na Czech open hrál s námi a vychytal finále," připomněl Šťasta.

Nováčkovským respektem tedy Znojmo evidentně trpět nebude. Kdo tak bude prvním, komu nadšený a snaživý tým sebere body?