Lákadlem Republic Cupu bude i Ondřej Roman, který na chvíli vymění hokej za florbal.

Lákadlem Republic Cupu bude i Ondřej Roman, který na chvíli vymění hokej za florbal. | foto: ČTK

V Ostravě se představí mistrovské Vítkovice i hokejista Roman

  • 1
Třináctý ročník mezinárodního florbalového turnaje Republic Cup je znovu větší než ty předešlé. Tentokrát se v sedmi ostravských halách představí 45 mužských týmů, do města na víkend přijede více než třináct stovek florbalistů.

Už potřinácté se těsně před prázdninami sjedou do Ostravy stovky florbalistů z celé republiky i z dalších zemí. Od pátku do neděle se v sedmi halách koná turnaj Republic Cup.

"A letošní ročník je v mužské kategorii přelomový. Přihlásila se doslova plejáda výborných hráčů," uvedl ředitel turnaje Lubomír Šimon. "Budou tu hrát téměř kompletní mistrovské Vítkovice, řada hráčů z finské extraligy, dva týmy našeho pořádajícího klubu FBC ČPP Remedicum Ostrava nebo třeba extraligový Liberec," vypočítával turnajový šéf.

K vidění ovšem nebudou jen špičkoví florbalisté. Svůj tým bude mít v turnaji například hokejový reprezentant Tomáš Fleischmann, do hry se dostane také útočník extraligových hokejových Vítkovic Ondřej Roman.

Dosavadní vítězové Republic Cupu

2012: International Realstick Company
2011: FBC ČPP Remedicum Ostrava
2010: FBC BIX Ostrava
2009: 1. SC WOOW Vítkovice
2008, 2002 a 2001: FBC Pepino Ostrava
2007 a 2005: 1. SC SSK Vítkovice
2006: SSK Future 2004
2003: Kučera Team

"Poprvé v historii turnaje jsme vypsali prize money. Víme, že o peníze až tak nejde, ale třeba to zabralo taky jako příjemná motivace," poznamenal Lubomír Šimon. Vítězný tým v mužské kategorii získá odměnu 20 tisíc korun, finalista polovinu této sumy a třetí celek pět tisíc korun. Prémií pro všechny medailisty bude zároveň startovné pro příští ročník turnaje. V ženské kategorii vítězky dostanou 15 tisíc, druhý tým 5 tisíc a třetí 3 tisíce korun. "Nejsou to velké částky, ale vítězové si za ně mohou pořídit třeba příjemnou party," podotkl Lubomír Šimon.

K favoritům patří loňští vítězové z celku International Realstick Company. Základem týmu jsou hráči 1. SC WOOW Vítkovice doplnění o finské posily. "To je mančaft na extraligový titul," komentoval sílu favorita šéf turnaje. Další vítkovičtí hráči jsou v týmu nazvaném Přemožitelé by 4teams.

"Vysoko bude mířit i Republic Team Finland složený převážně z hráčů nejvyšší finské soutěže. "Další Finové jsou v družstvu Republic Team International, tam je ale doplňují hráči z Polska, Ruska, Dánska či český reprezentační gólman David Rytych," sdělil Šimon.

Turnaj se bude hrát v sedmi ostravských halách a odstartuje už zítra. Nejzajímavější zápasy se organizátoři pokusili dostat do haly Sareza, kde budou i finálová klání. Muže čeká finále v neděli od 14 hodin, juniory od 15.30 a ženy od 17 hodin. "Museli jsme dát muže na začátek finálového bloku, protože Finům pak letí letadlo," vysvětloval ředitel turnaje Lubomír Šimon.