Ostřanský chce ve Švýcarsku do špičkového klubu

Uster - Pro trofej florbalisty roku si nepřišel. Útočník Martin Ostřanský se slavnostního večera zúčastnit nemohl kvůli klubovým povinnostem ve švýcarském Usteru. "Nepočítal jsem s tím a hodně mě to těší," řekl Ostřanský po telefonu k obhajobě vítězství.

Loni sesadil z trůnu Florbalistu roku z prvních tří ročníků Radima Cepka, a přestože svou pozici obhajoval, byl i letos z triumfu překvapený.
 
"Ani jsem nepřemýšlel, koho bych ocenil já. Všichni kluci z desítky jsou v reprezentaci, hodně jich vídám ve Švýcarsku a jsou v dobré formě."

Nabitý program švýcarské soutěže mu zabránil v účasti už na druhé významné akci.

"Mrzí mě, že jsem nemohl být na slavnostním galavečeru. Je to možnost se se všemi okolo florbalu setkat a odreagovat se od náročné sezony," podotkl Ostřanský.

Z nedávného přípravného dvojzápasu se Švédskem stihl jen první duel v Praze a
"doma" v Ostravě si nezahrál.

"Hrál jsem v Ostravě pět let za Pepino, byla to škoda, že jsem nemohl. Se Švédy se nehraje tak často. Ale nedalo se nic dělat."

Své ocenění připsal Ostřanský vyrovnaným výkonům v celém roce a snaze každý zápas odehrát úplně na doraz.

"Měli jsme s FBC Ostrava vydařenou sezonu, hráli jsme dobře. Bohužel jsme to ve finále již potřetí nedotáhli s Tatranem Střešovice," litoval držitel stříbrné medaile z loňského mistrovství světa.

I kvůli mistrovskému snu ambiciózního klubu oddaloval svůj odchod na zahraniční angažmá. Přestože zájem o jeho služby jevil například také vítěz Poháru mistrů Wiler-Ersigen, zamířil do Usteru. Hraje tak na chvostu tabulky.

"Myslím, že jsem špatně neudělal. Chtěl jsem si ve Švýcarsku zvyknout a naučit se řeč. Po sezoně bych rád odešel do týmu ze špičky ligy," navázal nejproduktivnější hráč Usteru.

Nasbíral 19 bodů za 11 tref a osm přihrávek a celkově je v první dvacítce soutěže.

Vedle florbalu pracuje ve sportovním obchodě. "Starám se o servis lyží. Teď máme spoustu práce. Ale chodím tam tak třikrát až čtyřikrát týdně. A šéf našeho klubu mi říkal, že kdykoliv bych se cítil unavený, tak mám zavolat. Chtějí, abych byl maximálně soustředěný na florbal," řekl Ostřanský.

Od klubu má zajištěné bydlení, v Usteru je se svou přítelkyní.

"Běžně dávají ve Švýcarsku k dispozici na půjčení i auto, ale já jsem si vzal vlastní," řekl třiadvacetiletý útočník. Na zahraniční angažmá zamířil především kvůli florbalovém růstu, ale i finančně si polepšil.

"Jen florbalem se člověk neuživí ještě nikde, ale proti Česku jsem si polepšil. Peníze i za práci mi chodí dohromady od klubu," dodal Ostřanský.