Český florbalista Matěj Jendrišák slaví gól v utkání proti Švýcarsku.

Český florbalista Matěj Jendrišák slaví gól v utkání proti Švýcarsku. | foto: Martin Flousek/ceskyflorbal.cz

Florbalisté porazili v kvalifikaci Slovensko, Jendrišák má gólový rekord

  • 0
Čeští florbalisté ovládli druhou evropskou kvalifikační skupinu na prosincové mistrovství světa v Malmö, ve finále porazili Slovensko 10:1. Hattrickem se na tom podílel útočník Matěj Jendrišák, který díky své první trefě v utkání překonal rekord české reprezentace v počtu branek. Polepšil si na 74 tref, dosud se dělil o prvenství se 71 přesnými zásahy s Radimem Cepkem. Pět bodů za dvě branky a tři asistence zaznamenal Filip Langer.

Čtyřiatřicetiletý Jendrišák nastoupil do 132. utkání v národním týmu a vyrovnal tak i maximum Tomáše Sladkého. Celkově se posunul na 148 bodů za 74 tref a 74 asistencí. Cepkovi, který má na kontě 143 bodů (71+72) ze 126 utkání, sebral všechny tři rekordy.

Češi se proti Slovensku, vedenému českým koučem Radomírem Mrázkem, ujali vedení po 17 sekundách díky brance Matěje Havlase, potom využil přesilovou hru Langer a v 7. minutě zvýšil Milan Meliš na 3:0. Pak se prosadili opět Havlas, znovu v početní výhodě Langer a v čase 17:28 se dočkal rekordní trefy Jendrišák.

Druhou část sice načal brankou hned po dvou sekundách Michal Dudovič, který z poloviny hřiště překvapil Tomáš Jurca, ale ve druhé části se ještě prosadil podruhé Jendrišák a v 32. minutě si srazil balonek do vlastní branky Šimona Hatala. V závěrečném dějství se prosadil Martin Gattnar a výsledek dovršil v přesilovce Jendrišák.

V Lochówě po Česku a Slovensku slavili postup také domácí Poláci a Norové. Z první evropské kvalifikační skupiny postoupily Finsko, Lotyšsko, Německo a Estonsko a ze třetí Švýcarsko, Slovinsko a Dánsko. O jedno místo se ze Severní Ameriky se utkají 17. a 18. února v Torontu Kanada se Spojenými státy americkými. O zbývající tři se bude hrát od 21. do 25. května ve filipínském Pasigu v asijsko-oceánské skupině.

Kvalifikace MS florbalistů

Evropská skupina 2 v Lochówu (Polsko)

Finále:
Česko - Slovensko 10:1 (6:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky:
1. Havlas (Langer), 5. Langer (F. Forman), 7. Meliš (Havlas), 13. Havlas (Langer), 17. Langer (F. Forman), 18. Jendrišák (Zouzal), 24. Jendřišák (Zakonov), 32. vlastní Hatala, 49. Gattnar, 56. Jendřišák (Langer) - 21. Dudovič (Gašpařík). Rozhodčí: J. Bühler, Y. Bühler (oba Švýc.). Vyloučení: 2:3. Využití: 3:0. Diváci: 315

O 3. a 4. postupové místo:
Norsko - Maďarsko 16:3 (6:0, 5:1, 5:2)
Polsko - Španělsko 9:6 (2:2, 4:1, 3:3)

O 7. místo:
Rakousko - Velká Británie 8:4 (1:3, 4:1, 3:0).

Přehled jistých účastníků prosincového MS v Malmö: Švédsko (pořadatel), Česko, Finsko, Švýcarsko, Lotyšsko, Slovensko, Polsko, Norsko, Německo, Estonsko, Slovinsko, Dánsko.

,