Jihlavská Lenka Raabová (vpravo) zakládá útočnou akci.

Jihlavská Lenka Raabová (vpravo) zakládá útočnou akci. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Trpké svátky. Jihlavské florbalistky jsou poslední v extralize

  • 0
Nejhorší útok, slabá defenzivní činnost, jeden bod. To je prozatímní vizitka hráček FBŠ Al Invest Jihlava v nejvyšší české florbalové soutěži. Tým z krajského města se trápí a svátky tráví na chvostu tabulky.

Před startem sezony nyní již bývalý trenér Roman Komenda vytyčil dva cíle: zlepšit herní projev, postup do play-off. "Cíl před sezonou byl jasný, kádr opustila pouze Brošová a přišly mladé talentované hráčky z regionu," rekapituluje prezident klubu Michal Peterka. Zejména druhý cíl je, zdá se, pouze v teoretické rovině.

"Pokud se podíváte na tabulku, tak je jasné, že šance na postup do play-off jsou čistě teoretické. V tuto chvíli jde o to připravit se co nejlépe na play-down, případně v té horší variantě na baráž. Cílem je udržet extraligu v Jihlavě."

Komenda oznámil rezignaci v polovině listopadu, před domácím utkáním s Vítkovicemi. Jihlavské hráčky měly na kontě pouhý jeden bod za domácí prohru v prodloužení s nováčkem soutěže Sokolem Královské Vinohrady.

Peterka tak usilovně pracuje na hledání nového trenéra, tým dočasně vedl Komendův asistent Libor Kucza a nyní hráči jihlavského mužského áčka. Námluvy prezidenta FBŠ Jihlava s adepty na trenérský post však zatím selhávají.

"Oslovili jsme několik trenérů, bohužel se nám nedaří sladit nějaké požadavky, tak nyní ženám pomáhají nejzkušenější hráči A mužstva mužů. Na hledání nového trenéra však tvrdě pracujeme a je to úkol číslo jedna," dodává.

Hlavních příčin neúspěchů je podle prezidenta jihlavského klubu několik. "Některé hráčky si neuvědomují dostatečně, co vyžaduje hraní extraligy. To se pak projevuje na výsledcích." Ale jasně zdůrazňuje, že za neúspěšnou sezonu neviní jednotlivce. "Florbal je týmový sport. Nemůžu vinit hráčky, nebo bývalého trenéra. Nejde to jednoznačně říci, prostě se nám to nesešlo. Navíc se projevuje užší kádr, kde není dostatečný konkurenční boj o místa v základní sestavě."

Hráčkám FBŠ se nedaří v ofenzivě, což dokumentuje i statistický propad Martiny Svobodové. Loni nejproduktivnější hráčka FBŠ Jihlava se čtrnácti brankami a šesti asistencemi se stejně jako její tým trápí.

Nepálí to ani Svobodové V dosavadních jedenácti duelech, do kterých nastoupila, si připsala pouze jeden bod. "Nelze říci, že se nám nedaří proto, že by Martina nestřílela branky. Martina je důležitou hráčkou pro náš klub a bodové statistiky mohou klamat. Když se nedaří spoluhráčkám, pak Martina sama nic neudělá," brání útočnici prezident florbalového klubu Peterka.

Jihlavské florbalistky by mohly pomýšlet na body, kdyby útočnou neproduktivitu dokázala nahradit kvalitní obrana. Bohužel to se nedaří a tým z krajského města inkasoval druhý největší počet branek (105 inkasovaných branek).

"Florbal je dynamický sport, útočí a brání všichni. Samozřejmě, pokud se nám nedaří v útoku a nemůžeme vyhrávat 10:7, 9:5. Pak musí být defenzivní práce mnohem kvalitnější," souhlasí Peterka. Zlepšení útočné produktivity a defenzivní činnosti, i to bude práce pro nového trenéra.