Florbalový nováček sní o play-off

  • 1
Chlumec nad Cidlinou - Zahrát si hned při své premiéře play-off. Přání, které zní možná až troufale. Vždyť florbalisty pardubického Sokolu dělí od dna extraligové tabulky po polovině základní části jen lepší skóre. "Cílem každého nováčka by měla být záchrana," přiznal hrající trenér Miroslav Janovský.

"Mezi elitní osmičkou a čtyřmi týmy, které budou hrát o udržení, je ale tenká hranice. Věřím, že je reálné skončit aspoň na osmém místě."

Pardubický tým, který v sezoně 1998/99 ještě hrál pátou ligu a poté začal stoupat vzhůru, nyní od vysněného umístění dělí pouhé tři body.

"Při tříbodovém systému se dá rychle poskočit nahoru. Myslím si, že by to mohlo být v našich silách," podotkl Janovský. "První pětice týmů je jasná, na ni nemáme. Ale s dalšími se můžeme měřit a bodovat s nimi," upozornil pardubický kouč.

Sokol to potvrdil i na palubovce. V 11 odehraných zápasech propadl pouze v jediném. Dostal tvrdou lekci od SSK Future, s extraligovým lídrem prohrál vysoko 3:12. "Soupeř potvrdil, že je momentálně nejsilnějším týmem. Bylo to ale jediné utkání, které jsme zatím nezvládli," poznamenal Janovský.

Další favority, jako obhájce titulu ze Střešovic či ostravské Pepino, ale dokázal potrápit. Sehrál s nimi vyrovnané bitvy, byť s neúspěšným výsledkem. "Porazili jsme ale třeba brněnské Buldoky, kteří také patří do špičky," připomněl Janovský.

"Před rokem jsme se na tyto týmy jezdili dívat a vzhlíželi k nimi jako k obrovským hvězdám. Teď jsme s nimi na jednom hřišti a vidíme, že se s nimi dá hrát. To je strašně pozitivní."

Pardubický tým však zatím platí nováčkovskou daň. Nezvládá do zdárného konce dotáhnout vyrovnané zápasy. "Připomíná mi to naši první sezonu ve druhé lize. Věřím, že se to ve druhé polovině zlepší. Snad zvládneme otočit utkání, která jsme prohráli o gól nebo jsme remizovali," řekl Janovský.

"Každý hráč bude mít víc zkušeností. Vždyť zatím nikdo z nich extraligu nehrál a vrcholný florbal okusil jen Martin Zozulák v juniorské reprezentaci."

Navíc bude mít Sokol další plus. Se všemi extraligovými soupeři se už potkal na palubovce. "Budeme moci na každý tým sestavit speciální taktiku. Zatím jsme toho nebyli schopni, nevěděli jsme, jak na ně hrát" potvrdil Janovský. "Kluci se otrkali a zápasy by mohly vypadat jinak."