Florbalisté Liberce bojují v extralize, v třetí nejvyšší soutěži nastupují nově hráči FBC Panthers Liberec.

Florbalisté Liberce bojují v extralize, v třetí nejvyšší soutěži nastupují nově hráči FBC Panthers Liberec. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Liberečtí florbalisté bojují o Národní ligu a rozšiřují hráčskou základnu

  • 0
Před třemi týdny oslavil FBC Liberec 20 let od vzniku. Pro sportovní veřejnost je to možná jediný známý florbalový klub v Liberci, ale ve 2. lize mužů-divizi I (třetí nejvyšší soutěži) bojuje prvním rokem jako nováček FBC Panthers Liberec, který se může chlubit jen o pár let kratší historií.

V roce 1999 vznikl florbalový klub Orli Liberec. V průběhu let se změnilo jméno na TJ Sokol Liberec 1 a od roku 2010 startuje v soutěžích pod současným názvem FBC Panthers Liberec. Tým hraje své domácí zápasy v hale míčových sportů v Tipsport aréně.

V letošní sezoně kromě A-týmu nastupuje béčko v Liberecké lize.

Panteři počítají s tím, že pro příští sezonu rozšíří vedle stávajících elévů svoji základnu i o družstva mladších žáků a starších žáků.

"Rádi bychom postupně vytvořili celou strukturu od přípravky až po muže. Vše je závislé na tom, jak se podaří udělat nábor, kolik oslovíme dětí a rodičů," konstatoval Vladimír Ježek, trenér mužů. "Nechceme dělat konkurenci FBC Liberec, ale chceme dát možnost hrát florbal i jiným hráčům, případně i hráčkám. Jsme malý klub, tak je vše komornější a vztahy bližší. A myslím si, že pro FBC Liberec budeme třeba jednou zásobárnou dalších talentů, to ukáže čas."

Česká florbalová unie vloží příští sezonu mezi současnou 1. a 2. ligu novou soutěž - Národní ligu. "A naším cílem je se do ní dostat, nejlépe již po téhle sezoně, ale už to bude složité," naznačil Vladimír Ježek.

Do nové soutěže postoupí ze čtyř divizí 2. lig prvních pět týmů a Panteři jsou nyní dvě kola před koncem sedmí, když na pátého krajského rivala z Turnova ztrácejí tři body. Jablonecký 1.FbK je třetí a postup do Národní ligy má jistý.

"O víkendu nás čekají poslední dvě těžká utkání venku, a to v Kadani, která má stejně bodů jako my, a pak na hřišti prvního Chomutova. A potřebujeme je vyhrát a zároveň doufat, že Turnov, se kterým máme lepší vzájemnou bilanci, doma ztratí. Budeme s ním bojovat na dálku," přiblížil zápletku Ježek.

"A když skončíme šestí, budeme ještě čekat, jak se doplní dvě divize Národní ligy sestupujícími z první ligy. Když dostaneme nabídku Národní ligu hrát, tak ji rádi přijmeme."