S kapitánskou páskou viděli florbaloví fanoušci Radima Cepka na mistrovství světa zřejmě naposledy

S kapitánskou páskou viděli florbaloví fanoušci Radima Cepka na mistrovství světa zřejmě naposledy | foto: ČFbU

Cepek už nebude kapitánem florbalové reprezentace. Kouč vybere nástupce

  • 0
Po novém trenérovi bude mít mužská florbalová reprezentace také svého nového vůdce s kapitánskou páskou. Radim Cepek ji po roce a půl předá svému nástupci na víkendovém turnaji Euro Floorball Tour ve Švédsku. "Potřebujeme, aby se Radim víc soustředil na své výkony," prohlásil reprezentační kouč Tomáš Trnavský.

Premiéra tak pod novým trenérem, který nahradil Zdeňka Skružného, čeká i nového kapitána.

I když možná jen dočasně, neboť Trnavský na poslední akci sezony nominoval převážně hráče z české nejvyšší soutěže. Ze zahraničí jsou v kádru právě jen Cepek, jeho spoluhráč ze švýcarského Rychenbergu Skalík a obránce Jakůbek z Curychu.

"Můj názor je, že vybereme nového kapitána," řekl Trnavský po konzultaci s Cepkem. "Radim je i tak vůdčí osobností." Kapitána zřejmě zkonzultuje s hráči, nakonec ale bude zřejmě vybírat sám. "Je to něco jiného než v klubu, kde jsou hráči neustále spolu. V reprezentaci se kádr stále obměňuje, takže je těžké nechat vybírat hráče," vysvětlil způsob volby Trnavský.

Cepek, který vedl mužstvo od listopadu 2007 až do nedávného mistrovství světa v Praze a Ostravě, vzal novou informaci v klidu. "Beru jakoukoliv roli v týmu, nemám s tím problém," vzkázal nedávný adept na roli trenéra národního týmu.

Pryč je i úvaha, že by v národním týmu končil, jak o tom hovořil bezprostředně po prohraném boji o bronz na MS. "Pokud budu zdráv a dál budu předbíhat mladé kluky, pak nevidím důvod končit," řekl třiatřicetiletý rekordman v počtu reprezentačních startů.

Velké změny v herním systému nebudou

Ve švédském městě Pitea čekají český výběr duely s domácími, Finskem a Švýcarskem. V nominaci je přesně polovina hráčů se zkušenostmi z prosincového MS, jedinými nováčky jsou obránce Marek Deutsch a útočník Aleš Hlavička ze Střešovic.

Trnavský převratné změny v herním systému nechystá. "Budou to jen detaily. Chceme, aby hráči měli v hlavách víc variant, aby dokázali včas zareagovat na změnu. Pokusíme se do všech pětek vštípit nějaká pravidla, z nichž budeme vycházet a dále je rozvíjet."

Ve Švédsku bude chybět stabilní brankářská dvojka David Rytych i útočné trio Sikora - Ostřanský - Zálesný. "S Davidem jsme se domluvili, že si dá po náročném konci sezony odpočinek," řekl Trnavský. "Radek Sikora oznámil, že chce hrát ještě jednu sezónu, takže pro příští MS s ním nelze počítat. Martin Ostřanský se cítí unavený. A Aleš Zálesný si chce dát nějakou dobu od reprezentace pauzu," vysvětlil kouč.

Nominace Česka pro turnaj EFT

Švédsko (Pitea, 24.-26. dubna 2009)

Brankáři: Jan Barák (JM Chodov), Tomáš Kafka

Obránci: Marek Deutsch, Milan Garčar (všichni Tatran Střešovice), Jan Jelínek, Milan Tomašík (oba 1. SC SSK Vítkovice), Tomáš Chrápek (FBC Ostrava), Aleš Jakůbek (Grasshoppers Curych/Švýc.), Michal Kotlas (Bulldogs Brno)

Útočníci: Milan Fridrich, Aleš Hlavička, Michal Jedlička (všichni Tatran Střešovice), Ondřej Fojta, Petr Novotný (oba Sokol Mladá Boleslav), Radim Cepek, Vojtěch Skalík (oba HC Rychenberg/Švýc.), Petr Salát (FBC Liberec), Petr Skácel (FBC Ostrava), Tomáš Sladký (1. SC SSK Vítkovice), Daniel Šebek (SSK Future)