Florbalistky Ivana Miklíková (vpravo) a Šárka Topičová.

Florbalistky Ivana Miklíková (vpravo) a Šárka Topičová. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Atmosféra je tu výborná, pochvalují si posily jihlavských florbalistek

  • 0
Úkolem jedné je udržet míček co nejdál od vlastní branky, druhá ho za žádnou cenu nesmí pustit za svá záda. Obě pak patří mezi čtyři letní posily florbalistek FBŠ AL INVEST Jihlava. Gólmanka Šárka Topičová a obránkyně Ivana Miklíková mají sebevědomému extraligovému nováčkovi v blížící se sezoně, která startuje příští víkend, pomoci do play-off.

"Pro nás jsou obě dvě velice důležité, protože obě mají z extraligou zkušenosti," připouští trenér jihlavského celku Michal Peterka. "Jsme rádi, že k našemu dravému mládí přišly i zkušenosti."

Obě hráčky však pozici tahounek týmu odmítají. "Spíš mě sem dostaly zkušenosti, než něco víc," usmívá se Topičová. "Já jsem s Brnem hrála na spodku tabulky, takže si nemyslím, že bych měla být lepší než holky, které tady hrály," doplňuje Miklíková.

Můžete připomenout, jak vůbec došlo k tomu, že budete hrát v Jihlavě?
Topičová:  Já jsem sem přišla díky holkám z Pelhřimova, které už tady hrály. Ozvaly se mi, jestli nemám zájem. A protože už jsem nebyla v Praze nějak spokojená, byla jsem i nadšená, že mi daly vědět. Takže to bylo docela snadné.
Miklíková: Já jsem ze Žďáru, takže do Jihlavy to mám kousek. Teď jsem hrála v Brně, kde zároveň studuji, takže jsem se skoro nedostala domů. Když budu v Jihlavě, bude to lepší. Navíc jsem ani já už nebyla v Brně moc spokojená.

Sledovaly jste loňskou cestu Jihlavy do nejvyšší soutěže?
Topičová
:  Já jsem se s holkama bavila, přes internet jsem jim fandila, aby postoupily. A byla jsem ráda, že se to povedlo.
Miklíková:  Já jsem to sledovala hlavně proto, že jsme se Židenicemi hrály play-down a pak jsme s poraženým z finálové série měly hrát baráž. Jihlava postoupila, my jsme ještě se Šumperkem bojovaly o udržení v extralize.

Kdy jste se vůbec k novému týmu připojily?
Topičová
:  Já jsem tady od konce června, takže asi dva měsíce. Prvních čtrnáct dní to bylo rozkoukání, neznaly jsme se. A teď už s holkama blbneme a je to fajn.

Takže se vám atmosféra v týmu líbí?
Miklíková:
  Je výborná. Právě proto jsem tady moc spokojená.

A dá se porovnat s vašimi bývalými týmy? Je stejná, nebo lepší?
Topičová
:  Když jsem šla do Prahy, první rok to bylo stejné. A pak už se týmy začaly nějak rozpadat, skládat a už to nebyla ta původní parta. A tohle my připomíná právě začátek v Praze. Takže je to fakt bezvadné.
Miklíková:  Kolektiv v Brně byl dobrý, byly tam super holky. Ale přijde mi, že v Jihlavě je vedení mnohem lepší, schopnější. Bere to více zodpovědně. A to je podle mě určitě dobře.

Jedním z vašich trenérů je bývalý hokejový obránce Jan Šmarda, který má na starost především kondiční stránku. Je na vás hodně přísný?
Topičová: Já bych řekla, že na holky není přísnosti nikdy dost (směje se). Ne, vážně: myslím si, že to vede hodně dobře.
Miklíková: Souhlasím, je přísnej. Ale to je potřeba. Já jsem právě to potřebovala. Na nás v Brně tak přísní nebyli.

Od nováčka se čeká, že jeho hlavním cílem bude boj o záchranu. V případě FBŠ AL INVEST by to ale mělo být jinak, nemýlím se?
Topičová: Já si myslím, že cílem není záchrana, ale dostat se do play-off.
Miklíková: Určitě. V play-down se hraje minimum zápasů, navíc s horšími týmy. Play-off už je o něčem jiném. Ta nálada, fanoušci... Proto chceme do play-off.

A jak se těšíte na první zápasy proti svým bývalým týmům?
Topičová:
Tak asi tam z mé strany bude trošku tréma, trošku strach. Ale určitě budu nabuzená dokázat jim, že je ve mě víc, než ode mě očekávaly tam.
Miklíková: My hlavně hrajeme se Židenicemi hned první zápas v sezoně, takže se na to těším. Doufám, že je porazíme.