prezident Mezinárodní cyklistické unie UCI Pat McQuaid

prezident Mezinárodní cyklistické unie UCI Pat McQuaid | foto: Michal Sváček, MAFRA

Zvaž to, radí šéf cyklistů Štybarovi. Na silnici můžeš skončit v průměru

  • 7
Koksijde (Od zpravodaje iDNES.cz) - K tomu, aby se dostal cyklokros na olympiádu, vede ještě dlouhá cesta. Stejně složité bude prosadit ho i na další kontinenty. A dvojnásobný mistr Zdeněk Štybar by měl svůj přestup na silnici zvážit, myslí si Pat McQuaid, prezident Mezinárodní cyklistické unie UCI.

Cyklokrosové kořeny nemá, jezdil na silnici a na ní se stal i mistrem Irska. Šampionáty krosařů přesto McQuaid vyhlíží. "Rozhodně, je to pro mě pokaždé ten nejhezčí víkend z celého roku," říkal v Koksijde, dějišti letošního MS. A o čem ještě mluvil?

O táborském MS 2015. Pojede se u vás potřetí proto, že jednak je u vás cyklokros dobře zabudovaný, má historii, a zadruhé produkujete dobré cyklokrosové šampiony. Já jsem byl na obou předchozích šampionátech a oba byly perfektně uspořádané, i když ten první v roce 2001 byl extrémně studený. Bylo snad minus patnáct stupňů, dokonce se mluvilo o tom, že by se závod kvůli zimě nemusel vůbec jet.

O globalizaci cyklokrosu. Tábor má dobrou pozici mezi organizátory jak pro Světové poháry, tak pro mistrovství světa. Cyklokros musíme dostat i mimo Belgii a Nizozemsko, rozšířit tu disciplínu po celém světě. Tu příležitost máme v příští sezoně šampionátem v americkém Louisville.

O expanzi na další kontinenty. To nejde tak snadno, nelze skočit do Asie, pak do Afriky a lehce tam cyklokros rozšířit. Tato disciplína má silnou pozici v severní Evropě, teď máme novou oblast v Americe, kde cyklokros v posledních letech explodoval - mají tam 1500 závodů, 40 pod hlavičkou UCI, za rok i šampionát. Ale dřív než do Asie a Afriky bychom měli expandovat po Evropě a upevnit si tam pozici.

O cyklokrosu na olympiádě. No, to je ještě strašně dlouhá cesta. Realisticky, na rovinu, nevím, jestli se to podaří. Kritéria jsou přísná a v tuto chvíli jim cyklokros není ani na dohled. Ano, moc by se mi to líbilo mít cyklokros na zimních olympijských hrách, ale to by se musel jezdit na ledu a sněhu, tak to stojí v olympijské chartě. Pokud se charta změní, a já vím, že takový tlak je i od atletické federace IAAF, která chce na zimní olympiádu dostat běžecké krosy, pak můžeme na hry tlačit i cyklokros.

O Štybarovi na silnici. Znám jeho schopnosti v cyklokrosu a když se rozhodl zkusit to na silnici, celý rok jsem sledoval, jak si tam počíná. A viděl jsem, že nebyl úspěšný tak, jak si možná on sám přál. Teď je v pozici, kdy by se měl definitivně rozhodnout pro jednu disciplínu, přál bych mu, aby se prosadil, bylo by to dobré pro image sportu, pro jméno české cyklistiky. A pokud bude úspěšný, stane se vzorem pro ty, kteří přijdou po něm. Ale co bych nechtěl, aby opustil cyklokros a na silnici byl jen průměrným závodníkem, byla by to ztráta pro cyklokros a žádný zisk pro silnici.